Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Pogajalci v Katovicah bi utegnili podaljšati podnebno konferenco

14.12.2018, 13:51

Podnebna konferenca na Poljskem bi morala biti pri koncu. A lahko se zgodi, da bodo pogajalci iz vsega sveta v Katovicah ostali še kakšen dan, saj še niso našli skupnega jezika pri vprašanjih podnebne pomoči državam v razvoju in krepitve ambicij pri zmanjševanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Knjiga pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez naj bi bila tako še daleč od oblike, ki bi pomenila uspeh.

Ozračje v Katovicah je napeto, saj podnebni konferenci trenutno grozi bolj klavrn sklep brez pomembnejših dosežkov. Da je položaj resen, je dal slutiti vnovičen obisk generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa. Pogajalce iz skoraj 200 držav je v tem tednu še enkrat povabil k sodelovanju. "Pozivam vas, da pospešite in sklenete delo ter okrepite prizadevanja na vseh frontah." Na Poljskem se po njegovih besedah ponuja zadnja možnost za ustavitev neobvladljivih podnebnih sprememb. Kot je dodal, tega ne gre zamuditi. "To ne bi bilo le nemoralno, to bi bilo samomorilsko."

Da je težko, ker nekateri zavračajo dialog, je opozoril vodja delegacije Svetega sedeža na podnebni konferenci, tajnik vatikanskega dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, msgr. Bruno-Marie Duffé. Kot je poudaril, je pogovor vseh akterjev ključnega pomena. Vloga Cerkve pri tem je, da poudarja solidarnost in vliva upanje.

Čeprav preboja še kar ni, marsikdo meni, da bodo že majhni koraki v pravo smer bolje kot nič. "Na koncu se bo treba dogovoriti. Optimističen sem, da bo prišlo do sporazuma, ki ne bo optimalen, a bo izboljšal stanje," je prepričan znanstvenik dr. Griša Močnik, ki se ukvarja s tem področjem. "Katovice so pomembne za razčiščenje položaja," pa je že ob začetku podnebne konference na Poljskem ocenila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj. A podvomila je v to, da bo v kratkem prišlo do zedinjenja pri ukrepih, ki bi se resnično poznali v naravi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.