Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Prestolnica Jemna Sana (foto: Wikipedia)
Prestolnica Jemna Sana

Prebivalci Jemna imajo le eno sporočilo: Želijo končanje državljanske vojne

15.12.2018, 12:15

Ena od držav, v kateri že dolgo vre, je Jemen. Spopadi med vlado v Sani in uporniškimi hutijevci so v slabih štirih letih zahtevali že najmanj 10 tisoč življenj. Zadnji mirovni pogovori na Švedskem so vlili kanček upanja, saj sta sprti strani dorekli vsaj prekinitev ognja v strateško pomembnem pristanišču Hudajda. A do resnejšega izboljšanja razmer je še dolga pot, humanitarna kriza je namreč vse globlja.

Jemen že prej ni užival v obilju, a državljanska vojna je poskrbela za pravo katastrofo. Pred kratkim se je tam mudil generalni podsekretar Združenih narodov za humanitarne zadeve Mark Lowcock. Ob vrnitvi je razgrnil kruto statistiko. V Jemnu je podhranjenih 20 milijonov ljudi, kar pomeni več kot dve tretjini prebivalstva. Kar 250 tisoč ljudem zaradi lakote grozi smrt. Človekoljubne organizacije uspevajo oskrbeti le približno osem milijonov prebivalstva v Jemnu. V prihodnjem letu želijo Združeni narodi to številko vsaj podvojiti, a za to potrebujejo tudi več sredstev. "Razmere niso pod nadzorom. Za zdaj ne kaže, da bi šlo na bolje. A najprej moramo poskrbeti, da ne gre na slabše."

Za oskrbo Jemna je osrednjega pomena pristanišče Hudajda. Tam naj bi orožje za zdaj prenehalo rožljati, kar je med drugim pozdravila organizacija Rešimo otroke. Njen direktor za Jemen Tamer Kirolos je ocenil, da gre za pomemben prvi korak na poti k miru, a se morata strani držati na Švedskem sprejetega dogovora. Kot je poudaril, gre za vprašanje življenja in smrti, zato mora svojo vlogo odigrati tudi mednarodna skupnost in pritisniti na sprti strani. "Milijoni prebivalcev Jemna, ki so lačni, bolni, prestrašeni in obupani, imajo eno samo sporočilo. Želijo konec državljanske vojne," je bil jasen tudi Lowcock. Nadaljevanje pogovorov je predvideno konec januarja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.