Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

AVDIO: V Pogovoru o tudi o udeležbi na lokalnih volitvah

Slovenija | 22.11.2018, 15:21

Lokalne volitve še niso povsem za nami. 56 slovenskih občin bo namreč župana dobilo šele 2. decembra. Kampanja pred drugim krogom ni tako burna, za zdaj mineva v tišini. Izide prvega kroga smo v včerajšnji oddaji Pogovor o analizirali s političnimi komentatorji Rokom Čakšem, Petrom Jančičem in dr. Alemom Maksutijem. Med drugim so se dotaknili volilne udeležbe, ki niti ni bila tako slaba.

Spomniti velja, da smo se v Sloveniji v dobrem letu dni večkrat podali na volišča. Poleg predsedniških in državnozborskih volitev ne smemo pozabiti referenduma o zakonu o drugem tiru. Ob upoštevanju vsega tega je podatek, da je zdaj v prvem krogu lokalnih volitev svojo državljansko dolžnost opravila polovica vseh upravičencev, kar je več kot pred štirimi leti, precej spodbuden.

Dr. Alema Maksutija z Inštituta za politični menedžment je volilna udeležba nekoliko presenetila, o tem, da bi se po dolgem času trend lahko obrnil, ne upa govoriti, saj na odločanje o tem, ali sploh oddati glas, vplivajo različni dejavniki. "Mislim, da je dobro, da je bila volilna udeležba tokrat višja, a nisem prepričan, da je to temelj za napoved nadaljevanja takšnega trenda."

Po oceni novinarja Petra Jančiča bi bilo nadaljevanje padanja volilne udeležbe skoraj katastrofalno. Prepričan je, da bi morala politična elita predvsem razmisliti o tem, kako popraviti volilni sistem. "Čas je za neko spremembo, a jo bo zelo težko doseči, saj je nujna dvotretjinska večina v državnem zboru. Morebiti lahko položaj razreši ustavno sodišče, ki ima pred seboj nekaj sporov, ki so bili sproženi v zvezi z volilnim sistemom."

Urednik spletnega portala Domovina Rok Čakš je poudaril pomen vzgoje za dvig demokratične kulture. "Imam občutek, da moramo tu začeti. Dokler bomo samo gledali, kako se giblje volilna udeležba, ne bomo rešili bistva problema, le slepili se bomo, če bo pet odstotkov višja, ali se držali za glavo in se spraševali, kaj je narobe, če bo nižja."

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...