Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slavljenje (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje

VIDEO in FOTO: Ritem srca 2018: Prižgite luč v svojih srcih!

Festival Ritem srca | 11.10.2018, 22:31

Ne prosim, da odstraniš ovire na naši poti, ampak da nam daš moči in iznajdljivosti, da jih bomo vedno znova premagovali, obšli, odstranili… Ne prosim, da nam prizanašaš, ampak da nam daš poguma in duhovitosti, da bomo vedno znova našli smisel. Ne prosim za nič drugega kot za vero, upanje in ljubezen!

To je le nekaj veznih besed moža, očeta in igralca Gregorja Čušina, ki je na sebi lasten način povezal letošnji 16. Ritem srca, festival sodobne krščanske glasbe in v življenje z besedo pospremil sedem novih pesmi. Duhovito, neposredno, udarno in že nekaj trenutkov kasneje nežno; globoko v Besedi svetega pisma in trdno na tleh vsakdanjega družinskega življenja. Skozi oči otroka in očeta, fanta, a tudi moža.

Marko Nzobandora
Marko Nzobandora © Rok Mihevc
"Slavim te Vsemogočni Oče… V pesmi, ki jo poje oče: Marko. Že njegovo ime je ime evangelista, oznanjevalca. In doma ima še štiri male evangeliste! In kot oče pozna in razume ljubezen s katero nas ti - Oče - ljubiš! In ve, da se ne da ljubiti zgolj v besedi.

Kristina Sadar
Kristina Sadar © Rok Mihevc
"Slavim te Edinorojeni Sin Večnega Očeta… V pesmi, ki jo poje sin … no, ne sin, ampak hči… In jo poje Kristina - Maziljena… Za edinost naših družin!

Proper
Proper © Rok Mihevc

Včasih se te zbojim Bog … ker v mojem življenju ni vse tako kot je treba … ni »proper«… Živel sem grešno… in zgrešeno. Ravnal sem sramotno… in brez sramu. Počutil sem se obupno… in obupano. Padel sem… in moj padec je bil velik! Potem pa si prišel Ti…

Odsev
Odsev © Rok Mihevc

Kje si, Bog? Kje naj te iščem? Kje naj te najdem? Ti, edini neustvarjen, si ustvaril vse kar je…Ti, ki si vsemu dal podobo, nimaš podobe… Pa vendar so vse podobe odsev Tvoje… Kaj hočeš od mene, Bog? Mirno živim svoje življenje… iz dneva v dan, iz tedna v teden iz leta v leto… Kaj v resnici hočeš od mene, Bog?

Neža in Damjan Pančur
Neža in Damjan Pančur © Rok Mihevc

Ni prijetno, če delaš sam. Kjer sta dva ali so trije … tam si ti zraven. Kjer sta dva, so hitro trije … in ti si zraven. Neža in Damjan delata v božjo slavo. Živita božjo slavo…

Glasbena skupina SPES
Glasbena skupina SPES © Rok Mihevc

Ne prosim, da odstraniš ovire na naši poti, ampak da nam daš moči in iznajdljivosti, da jih bomo vedno znova premagovali, obšli, odstranili… Ne prosim, da nam prizanašaš, ampak da nam daš poguma in duhovitosti, da bomo vedno znova našli smisel. Ne prosim za nič drugega kot za vero, upanje in ljubezen.

Svetnik
Svetnik © Rok Mihevc

Nisem svetnik in že dolgo je kar sem nazadnje slišal Tvoj glas… Tako dolgo, da se včasih zbojim, da Tvojega glasu ne bom več prepoznal, ko ga bom slišal… da mi bo Tvoj glas tuj, ko boš spet spregovoril… da Ti ne bom verjel, ko mi boš odgovoril… Spominjam se kako je moje srce gorelo v meni, ko si mi govoril…

Sodelujoči na 16. Ritmu srca
Sodelujoči na 16. Ritmu srca © Rok Mihevc

Letošnji festival je na izviren način prepletel novih sedem pesmi sodobne krščanske glasbe z že poznanimi in priljubljenimi slavilnimi pesmimi, med katerimi je nabito polna športna dvorana OŠ Alojzija Šuštarja valovila. Za odlično izvedbo je poskrbel festivalski bend, ki so ga sestavljali, Jan Gerl, Nejc Podobnik, Tine Lustek, Vid Ušeničnik in Andrej Jerman. Nastopajoče je spremljal mešani pevski zbor Gimnazije Želimlje ter back vokalista Urša Sešek in Marjan Bunič.

Mešani pevski zbor Gimnazije Želimlje
Mešani pevski zbor Gimnazije Želimlje © Rok Mihevc

Z blagoslovom na pot!

"Prosite in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo." S temi besedami svetega pisma in blagoslovom vsem prisotnih je večer slavljenja sklenil Tone Česen, direktor Zavoda sv. Stanislava, ki je tudi letos nudil gostoljubje in omogočil izvedbo festivala.

Tone Česen
Blagoslov je podelil Tone Česen © Rok Mihevc

Ogrevanje s skupino Svetnik

Ena od novosti, ki jo je prinesel letošnji festival Ritem srca je bilo "glasbeno ogrevanje" s skupino Svetnik, ki se je zgodilo v avli OŠ Alojzija Šuštarja. Tadej Vindiš je pripravil duhovno izjemno globok uvod v dogajanje, saj je spregovoril o lastnih glasbenih korakih in korakih skupine Svetnik, ki bo kmalu praznovala polnoletnost svojega delovanja na področju sodobne krščanske glasbe. Zbrana publika v nabito polni avli je z navdušenjem sprejela njegov pričevanjski nastop in spontano pritegnila mnogim uspešnicam te skupine, kot tudi pesmim, ki jih prinaša njihov peti album z naslovom Popolna ljubezen.

Jutri več utrinkov letošnjega festivala

Več o nocojšnjem dogajanju, pa tudi obširno fotogalerijo in video utrinke, pa boste na našem spletnem portalu našli tekom jutrišnjega dne.

Festival Ritem srca
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...