Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek
Festival Ritem srca (foto: Rok Mihevc)
Festival Ritem srca

VIDEO: NOCOJ 16. Ritem srca. Prideš?

11.10.2018, 06:01

Letošnji že 16. festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2018, bo zaznamoval nocojšnji večer, odvijal pa se bo v športni dvorani Osnovne Šole Alojzija Šuštarja (Zavod sv. Stanislava) v Šentvidu v Ljubljani. Dogajanje bomo začeli z glasbenim ogrevanjem ob 18.00 v avli OŠ, ob 19.30 pa se bo v športni dvorani OŠ začel glavni dogodek. Tudi letošnji festival prinaša novo slovensko sodobno krščansko glasbo, hkrati pa bo večer, kot je že v navadi, zaokrožil slavilni koncert.

Nove pesmi bo prestavilo 7 izvajalcev: Odsev, Glasbena skupina SPES, Neža in Damjan Pančur, Marko Nzobandora, Kristina Sadar, Proper ter Svetnik. Skupaj bodo združili moči in sooblikovali večer tuje in domače sodobne krščanske glasbe, ki bo zaživela ob spremljavi festivalskega benda in mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije Želimlje. Na isti dan bo uradno izšla tudi festivalska zgoščenka, ki bo na voljo na samem dogodku, ter v prodajalnah Založbe Ognjišče in v njihovi spletni trgovini.

Vabljeni, da si že zdaj rezervirate datum - četrtek, 11. oktobra od 18. ure naprej! Vstopnice lahko rezervirate prek spleta in vas bodo čakale pred festivalom. Tudi letos smo za mladinske skupine pripravili posebno ugodnost.

O festivalu

Prvotna pobuda za festival DRG je prišla iz Maribora, natančneje iz društva Anton Murko in Salezijanskega mladinskega centra Maribor. Takoj smo se tej ideji pridružili tudi mi, torej Radio Ognjišče. Že drugi festival je potekal pod imenom Ritem Duha, ki je bila izpeljanka iz zmagovalne pesmi Glorie, Ritem srca.

Slavljenje
Slavljenje © Rok Mihevc

Kasneje so se organizacijske in idejne poti razšle. Odločili smo se za malo drugačno pot, ki se vije s srečanji Stična diha po vsej Sloveniji in zaenkrat kaže, da smo se prav odločili.

Slavilno glasbo smo še bolj približali malim skupinam, glasbeniki pa se tudi lažje odločijo za sodelovanje, tako imamo vsako leto nekaj novih obrazov. Seveda smo morali iskati tudi novo ime in najbližje je bila izvirna oblika, torej Ritem srca.

Skupnost © Rok Mihevc

O slavilnosti in tekmovalnosti

V prvih letih je vsak festival dal zmagovalko festivala, zadnja leta pa se držimo načela, da festival RITEM SRCA ni tekmovalne narave. Po našem mnenju so zmagovalci vsi, ki bodo predstavili nove pesmi. Na tak način festival spodbuja združevalno noto med ustvarjalci DRG, vse več pozornosti pa posvečamo tudi spremljevalnemu programu, ki je vsako leto bogatejši in ga sooblikujejo vsi nastopajoči in tudi udeleženci.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip , Ritem_srca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...