Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Iz Stične se oglaša Nataša Ličen, za prenos skrbi Matej Kržišnik (foto: Rok Mihevc)
Iz Stične se oglaša Nataša Ličen, za prenos skrbi Matej Kržišnik

AUDIO in FOTO: Utrip Stične mladih 2018

| 15.09.2018, 15:30

Mladi iz vse Slovenije so bili danes zbrani v Stični. Tam je potekal že 37. praznik mladostne vere. Organizatorji so za udeležence pripravili izjemno raznolik in bogat program. Več kot 6000 mladih je sodelovalo pri sveti maši, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar in naglasil pomen srečanja z Bogom in z drugimi udeleženci.

Utrip dogajanja ste dopoldne lahko v živo spremljali tudi v našem programu, saj so bili v Stični: Nataša Ličen, Rok Mihevc in Matej Kržišnik. Vsi pogovori, ki so ob tem nastali, so vam na voljo v našem avdio arhivu, vabljeni pa tudi k ogledu foto utrinkov.

Ob 14.00 smo iz Stične v živo prenašali tudi sveto mašo, ki je osrednji dogodek vsakoletnega srečanja. Ob somaševanju večine naših škofov in več kot 150 duhovnikov jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar. Dotaknil se je teme letošnjega srečanje Ne boj se in dejal, da so bile te besed izrečene tudi ob dogodku srečanja Boga in človeka. Mlade je spodbudil k pogovoru z Bogom, saj jim bo to odvzemalo strahove in jih odpiralo za druge. Tak pogovor jim bo pokazal, kaj lahko storijo ne le za sebe, pač tudi za svoje domače v družini, za svoje domače v družini, sošolce, sodelavce, za svoj kraj in za našo državo.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ki bo slovenski delegat na oktobrski sinodi o mladih v Vatikanu, je v uvodu v očenaš izrazil upanje, da bo ta sinoda milostni trenutek, ki bo prinesel nove spodbude za mladinsko pastoralo in bo dobra priprava na leto mladih.

Geslo Stične 2018 - Ne boj se
Geslo Stične 2018 - Ne boj se © Rok Mihevc


Matevž Mehle: Gre za praznik vere, zberemo se okrog Jezusa, zberemo se ob Evharistiji

Geslo letošnje Stične mladih je del angelovega pozdrava Mariji: Ne boj se. Mladi sami so oblikovali poslanico, ki najprej poudarja Božjo milost, nato povabilo, naj se ne bojimo in tudi zagotovilo, da se nam Jezus v evharistiji podarja v celoti, kot se je zgodilo, ko se je utelesil v Mariji. »Mislim, da je lahko letošnja Stična mladih odlična spodbuda za vse mlade, da v polnosti sprejmejo tisto, kar jim Bog podarja. Na Stični mladih lahko konkretno spoznajo, da niso samo posamezne ribe, ki plavajo proti toku, temveč da nas je več takih, ki smo se odločili odgovoriti na Božji klic«, je povedal tajnik Medškofijskega odbora za mladino pri Slovenski škofovski konferenci Matevž Mehle, ki je letos skupaj z veliko skupino mladih prevzel v roke organizacijske zadolžitve.

Matevž Mehle
Matevž Mehle © Rok Mihevc

Gabriel Kavčič: Kako bomo oznanjali Gospoda, če nismo sami vneti?

V javljanjih iz Stične so Špela Golob, Tomaž Štruc in Blaž Uršič predstavili tri vsebinske sklope, frančiškanska brata Janez in Andraž sta spregovorila o vlogi duhovnika med mladimi, ki je danes tudi vloga spovednika.

Tomaš Struc pravi: "Skozi leto smo pripravljali poslanico in jo želimo podati vsem obiskovalcem, skozi igro, ples... Predstavili bomo: strah božji, milost in živo monštranco." In kaj si predstavljate pod živo monštranco? "Gre za to, kako lahko iz nas prihaja Bog vsak dan, vse dobro, kar gre iz nas, je živa monštranca. Za obiskovalce bomo imeli tudi poseben izziv, ki ga bodo morali izpolniti danes."

Bos peš v Stično?
Bos peš v Stično? © Rok Mihevc

Mladinski duhovnik Gabriel Kavčič, pa opozarja: "Stična je celoletno dogajanje. Tematsko začenjamo, potem pa delamo vse leto. Ob tako veliki ekipi kmalu pride do pomanjkanja do duhovnosti, ker je ekipa velika. Kako bomo oznanjali Gospoda, če nismo sami vneti? Ekipa sama si je v prejšnjih letih zaželela več duhovnosti, in na to smo odgovorili. Za duhovnika ali redovnico je najpomembnejši lasten zgled, sicer pa je na prvem mestu Bog. Jaz pa sem vžigalica. V duhovnem programu Stične sta kateheza in adoracija bivstveni. Če se sam ne srečaš, potem ne moreš govoriti o srečanju z Gospodom."

Na vprašanje, česa ga je strah pa Gabrijel odgovarja: "Mene je najbolj strah brezbrižnosti. 50 let nazaj je moralo krščanstvo voziti z ročno zavoro. Preživelo je zaradi upora. Danes se ni treba upirati, saj je krščanstvo ena od mnogih ponudb. Kako torej prepričati mlade, da potrebujejo krščansko vero? To je glavni izziv. Tu v Stični je sicer žur, a tu in tam vidim tudi kakšen nezainteresiran obraz. Brezbrižnosti me je najbolj strah."

Martina Ješovnik, dirigentka: Ne bojmo se Boga!

Martina je avtorica lanske in letošnje himne Stične. O sporočilu letošnje himne je povedala: "Vsekakor je iztočnica papeževa poslanica. Gre za spodbudo poslušnosti Cerkvi. Iztočnica je vsekakor osebna molitev in prebiranje te poslanice. Poudarek letošnje himne je: Ne bojmo se Boga. Bog hoče stopiti z vsakim v osebni odnos, tako kot je stopil v odnos z Marijo. Mislim, da je bistvena osebna izkušnja Boga. Pri evharistiji stopimo v stik z živim Bogom. Vera v Boga nam daje orožje, da se borimo proti strahovom vsakdanjega dne."

Martina Ješovnik
Martina Ješovnik © Rok Mihevc

In kako nastane taka pesem? "Jaz pesem dobim, nekako kar nastane in se kar prenese v notni zapis. Verujem, da so pesmi poslane od Boga, jaz sem le srečni medij, posrednik. Seveda pa je potem dopolnjevanje, popravki Za to pesem sem porabila teden dni.

Mladi imajo priložnost za spoved
Mladi imajo priložnost za spoved © Administrator

Peter Čemažar: Na globoko!

"Tako velikega dogodka kot je Stična mladih ni mogoče narediti brez vsebine. Zato poslanica, ki temelji na treh točkah. Najprej je tu evangeljski odlomek: Ne boj se, milosti polna, Gospod je s teboj. Če je božja beseda Mariji živa še danes, velja to tudi za mlade. Druga stvar je milost. Marija je milosti polna in jo daje tudi nam. Tretja točka pa je živa monštranca, ki prikazuje, kako naj bi mlad človek vse to sporočilo prenašal naprej v svojem življenju."

Geslo Stične 2018 - Ne boj se
Mladi med mašo © Rok Mihevc

Sara Marinko: Kako zahtevno je biti danes živa monštranca?

"To je zelo odvisno od okolja, v katerem smo. Vredno je poskusiti in se premakniti iz cone udobja ter pričevati za Jezusa." O trenutnem vzdušju: "Vzdušje je zelo prijetno, mladi so se strnili okrog glavnega odra, Se mi zdi, da uspeva. Čutiti je veselje mladih nad tem, da lahko skupaj preživimo dan na lep in poln način."

Veselje
Veselje © Rok Mihevc

Barbara Kastelec - revija Najst - Kako čutiti mlade ljudi?

Najst v Stični praznuje svoj 3. rojstni dan, mladi v njem iščejo svoje vsebine: šport, moda, ponujamo jim krščansko refleksijo na filme, glasbo, dober rock. Radi predstavljamo osebne motive. Mladi morajo imeti energijo, da gredo v svet. Veliko nam pišejo, zaupajo svoje probleme. Vzporedno smo uvedli Facebook in Instagram. Ugotavljamo, da je danes potrebno živeti v obeh svetovih, torej tudi na FB, Instagramu, Snapchatu... Všeč mi je radoživost mladih, vidim, se jim kar naprej dogaja, mama bi tri korake nazaj, oni pa že iščejo naslenji izziv.. naredila Imajo določene stiske, ovire, ambicije, na teh poklicnih poteh jih bo še veliko čakalo. Jih kar razumem S revijo jih jemljemo zelo zares."

Tilen Mlakar
Tilen Mlakar © Matej Kržišnik

Tilen Mlakar: Slovenska salezijanska mladina

"Pri salezijanski mladini smo letos prevzeli organizacijo mednarodnih salezijanskih športnih iger. Sodelovalo bo 1200 mladih iz vse Evrope. Mlade vabimo k oblikovanju ekip, potrebujemo pa tudi veliko prostovoljcev. Nazadnje smo v Ljubljani organizirali take igre leta 2008, gre za 30. mednarodne igre, ki imajo velik pomen v salezijanskem pastoralnem prizadevanju."

Veselo vzdušje med koncertom
Veselo vzdušje med koncertom © Rok Mihevc

Marko Gruden - Dobro obiskane delavnice Stične mladih 2018

"Vzdušje je top na treh različnih prizoriščih mladi uživajo. Ogromno mladih, ogromno dobre volje in pozitivne energije. Čimprej v Stično. Vsa prizorišča so nabito polna, povsod je še nekaj prostora, ravno zate, če prihajaš v Stično..."

 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...