Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Dr. Maver: Tisti, ki so vlado zlepili, se bodo potrudili, da bo obstala

Slovenija | 10.09.2018, 20:38

V zadnjem tednu dni so se pred matičnimi parlamentarnimi odbori predstavili ministrski kandidati, ki jih je v svojo ekipo povabil Marjan Šarec. Vsi so dobili zeleno luč. V četrtek naj bi sledila izredna seja državnega zbora z glasovanjem o celotni listi. Različna so mnenja, koliko časa lahko Šarčeva vlada obstane. Marsikdo ji je napovedal skrajšan mandat, hkrati jih nemalo poudarja, da njena zgodba le ne bo tako kratka.

Peterica, ki je podpisala koalicijsko pogodbo, poudarja, da je sestavila manjšinsko vlado, a projektno sodelovanje s skrajno Levico nakazuje, da bo imela v ključnih trenutkih v hramu demokracije zagotovljenih dovolj glasov. Tudi zato je politični analitik in publicist dr. Aleš Maver na strani tistih, ki menijo, da se verjetno ne bo tako hitro poslovila. "Izhajam iz tega, da bodo tisti, ki so to vlado zlepili in uspeli prepričati nekatere stranke, da so celo proti svojim neposrednim interesom postale del te španovije, vložili veliko truda v to, da to koalicijo obdržijo na kupu. Vsaj tako dolgo, dokler se jim ne bo prikazala neka boljša rešitev."

Kot je opozoril dr. Maver, ne gre podceniti potenciala hudih nesoglasij med posameznimi strankami, a za zdaj jih je blokovska disciplina presegla. "Je nekaj če-jev. Eden od njih je prodaja NLB. V tem trenutku si težko predstavljam, kako bi ta prodaja šla skozi in bi hkrati obstal pakt z Levico. A izkušnja preteklih let kaže, da bo v tem primeru tudi levi mainstream zagnal staro mantro, da bo v primeru neprodaje NLB na oblast prišel Janez Janša. To bo spet tisti vzklik, ki bo premagal vse razlike." Dr. Maver upa, da se moti, a zdi se mu, da bi bila ekipa pod Šarčevim vodstvom lahko kar dolgo na oblasti.

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...