Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Svetovni dan humanitarnih dejavnosti. (foto: Pixabay)
Svetovni dan humanitarnih dejavnosti.

V svetu umre preveč humanitarnih delavcev

Svet | 19.08.2018, 09:00

Zaznamujemo svetovni dan humanitarnih dejavnosti in 15. obletnico bombnega napada na sedež Združenih narodov v Bagdadu. Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides sta v skupni izjavi izpostavila, da najvišjo ceno v konfliktih pogosto plača civilno prebivalstvo. Napadi, vključno z napadi na humanitarne delavce, pa se iz dneva v dan ponavljajo.

V zadnjih dveh desetletjih je bilo skoraj 4400 humanitarnih delavcev žrtev velikih napadov, od tega jih je bilo več kot tretjina ubitih. Visoka predstavnica Unije Federica Mogherini in komisar Stylianides sta poudarila, da je v preteklem letu v napadih od Afganistana do Nigerije ter od Srednjeafriške republike do Jemna življenje izgubilo mnogo civilistov in humanitarnih delavcev. Ta nasilna dejanja grobo kršijo mednarodno humanitarno pravo, reševanje življenj po njunem ne bi smelo terjati drugih življenj.

Evropska unija želi izkazati spoštovanje predanosti humanitarnih delavcev, ki pri zagotavljanju pomoči po vsem svetu tvegajo svoja življenja in si močno prizadeva za brezpogojno spoštovanje mednarodnega prava, za varnost in zaščito humanitarnih delavcev ter njihov neoviran dostop do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Svetovni dan humanitarnih dejavnosti je priložnost za poklon tem predanim človekoljubom in za zavzemanje za njihovo varnost in zaščito.

EU je v letu 2017 namenila več kot 2,43 milijarde evrov za operacije humanitarne pomoči v več kot 80 državah. Precejšen delež navedene pomoči je bil porabljen za podporo prebivalstvu, prizadetemu v spopadih v Siriji, ter beguncem v sosednjih državah in regijah. EU je prav tako še naprej podpirala tiste, ki so razseljeni zaradi dolgotrajnih konfliktov, od Afganistana do Kolumbije in Afriškega roga, ob tem pa se je odzivala tudi na novonastale krize, kot je prisilna razselitev pripadnikov ljudstva Rohinga.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.