Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Svetovni dan humanitarnih dejavnosti. (foto: Pixabay)
Svetovni dan humanitarnih dejavnosti.
19.08.2018, 09:00

V svetu umre preveč humanitarnih delavcev

Zaznamujemo svetovni dan humanitarnih dejavnosti in 15. obletnico bombnega napada na sedež Združenih narodov v Bagdadu. Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides sta v skupni izjavi izpostavila, da najvišjo ceno v konfliktih pogosto plača civilno prebivalstvo. Napadi, vključno z napadi na humanitarne delavce, pa se iz dneva v dan ponavljajo.

V zadnjih dveh desetletjih je bilo skoraj 4400 humanitarnih delavcev žrtev velikih napadov, od tega jih je bilo več kot tretjina ubitih. Visoka predstavnica Unije Federica Mogherini in komisar Stylianides sta poudarila, da je v preteklem letu v napadih od Afganistana do Nigerije ter od Srednjeafriške republike do Jemna življenje izgubilo mnogo civilistov in humanitarnih delavcev. Ta nasilna dejanja grobo kršijo mednarodno humanitarno pravo, reševanje življenj po njunem ne bi smelo terjati drugih življenj.

Evropska unija želi izkazati spoštovanje predanosti humanitarnih delavcev, ki pri zagotavljanju pomoči po vsem svetu tvegajo svoja življenja in si močno prizadeva za brezpogojno spoštovanje mednarodnega prava, za varnost in zaščito humanitarnih delavcev ter njihov neoviran dostop do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Svetovni dan humanitarnih dejavnosti je priložnost za poklon tem predanim človekoljubom in za zavzemanje za njihovo varnost in zaščito.

EU je v letu 2017 namenila več kot 2,43 milijarde evrov za operacije humanitarne pomoči v več kot 80 državah. Precejšen delež navedene pomoči je bil porabljen za podporo prebivalstvu, prizadetemu v spopadih v Siriji, ter beguncem v sosednjih državah in regijah. EU je prav tako še naprej podpirala tiste, ki so razseljeni zaradi dolgotrajnih konfliktov, od Afganistana do Kolumbije in Afriškega roga, ob tem pa se je odzivala tudi na novonastale krize, kot je prisilna razselitev pripadnikov ljudstva Rohinga.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Pedofilija, obup (photo: vaticannews.va) Pedofilija, obup (photo: vaticannews.va)

Zakaj ne zamolčimo ...

V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ...

Papež Frančišek z odprtimi rokami (photo: Radio Vatikan) Papež Frančišek z odprtimi rokami (photo: Radio Vatikan)

Frančišek ostaja veder

Papež ostaja vedrega razpoloženja, kljub zapleteni situaciji, je za spletni portal Vatican Insider povedal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Je pa priznal, da so obtožbe ...