Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Gledališka in lutkovna delavnica KKZ

31.08.2018, 10:11 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca je že tradicionalno pripravila Gledališko in lutkovno delavnico. Program, ki je potekal dva tedna, se zaključuje danes. V Ankaran smo poklicali Vereno Smrtnik iz KKZ.

Namen tradicionalne delavnice je, da imajo slovenske gledališke skupine iz Avstrije možnost, prostor in čas za pripravo na novo gledališko sezono, hkrati pa imajo tudi čas za sprostitev ob morju.

Zanimanje je vsako leto veliko, letos je prvič prišla tudi skupina z Dunaja. V prvem tednu so imeli devet skupin (Lutkovna skupina Danica, Šentprimož; Lutke Srce, Dobrla vas; Lutkovna skupina SKD Celovec; Sami močni Šmihel; Gledališka šola Šmihel; Mladinska gledališka skupina ŠTKGRA Šmihel; Otroška gledališka skupina Šentlipš; Starejša gledališka skupina Bilka, Bilčovs; Mladinska gledališka skupina Bilka, Bilčovs), v drugem tednu pa štiri skupine (TEATER Šentjanž; Gledališka skupina SID Dunaj; Gledališka skupina KPD Planina, Sele; Mlajša gledališka skupina KPD Planina, Sele).

Vsaka skupina je vadila sama zase in pripravljala odrsko postavitev, hkrati pa vadila z mentorjema. KKZ v Ankaran povabi tudi strokovnjake za določena področja, ki mladim pomagajo pri pripravah na predstavo za novo sezono.

Igor Sviderski na delavnici KKZ v Ankaranu 2017
Igor Sviderski na delavnici KKZ v Ankaranu 2017 © KKZ

Simona Zorc-Ramovš je bila tokrat mentorica za govor, Igor Sviderski pa je bil mentor za gib. Slednji je skupine z avstrijske Koroške spremljal že večkrat: "Gre za gibalno plesne delavnice, kjer kot mentor svetujem skupinam, kako pripraviti telo na govorne in gibalne vaje. V teh letih je prišlo od spoznanja, da je gibalno osveščeno telo dober pogoj, da se gledališka ali lutkovna predstava izvede. Iz leta v leto je napredek viden, pomembno pa je, da morajo med seboj in z nami na teh delavnicah govoriti slovensko. Tukaj se vidi, kako je slovenski jezik na avstrijskem Koroškem cenjen."

Oba tedna so skupine intenzivno vadile za aktualno predstavo. Premiere bodo prav kmalu: za lutkovno skupino Danica 10. novembra, mladi Celovčani bodo prvič nastopili 11. oktobra, lutkovna skupina Srce Dobrla vas pa premiero pripravlja že za 29. september. Ob delavnicah je bilo tudi še kaj časa za kopanje, druženje, ter izlete. Obmorska okolica je poskrbela za sproščeno in prijetno vzdušje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu, Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.