Damijana Medved
Matej Kržišnik
Tanja Dominko

Z delom do dostojnega življenja: Upanje za družine, otroke in mlade!

04.07.2018, 09:16

Slovenska karitas je pripravila že deveto tradicionalno srečanje vseh darovalcev, ki darujejo mesečni dar za najrevnejše družine sveta. S tem omogočajo delo in dostojno življenje že približno 300 revnim družinam na misijonih v Afriki, 14. v Albaniji ter 11. družinam na Šrilanki. Poleg tega dobrotniki s tem darom pripomorejo tudi k delu zdravnika in medicinske sestre ter treh pedagoških delavcev na misijonih v Afriki. O tej pomoči, h kateri vabijo tudi nove dobrotnike, sta spregovorili sestra Bogdana Kavčič, ki trenutno deluje v Burundiju in sestra Vida Gerkman, ki od leta 2013 deluje Albaniji.

Kot so v vabilu na srečanje zapisali v Slovenski karitas je akcija v osmih letih obrodila čudovite sadove za najrevnejše družine. Vsem so se zahvalili za dar in k pomoči povabili tudi druge. »Če daš staršem delo, da z lastnimi rokami in zaslužkom lahko preživijo svojo družino, jim daš tudi dostojanstvo in možnost za napredek. To se nam zdi najpomembnejše, da starši, tako kot pri nas v Sloveniji, tudi v Afriki, Albaniji in na Šrilanki lahko z lastnimi rokami preživijo svojo družino, da imajo za hrano, šolanje,« je povedala Jana Lampe. Srečanje z dobrotniki in misijonarkama, se je začelo s sveto mašo v Zavodu Sv. Ignacija v Ljubljani, ki jo je daroval Božo Rustja, urednik revije Ognjišče, ki podpira akcijo »Z delom do dostojnega življenja« že od vsega začetka. »Odziv je zelo dober, kajti vemo, da so potrebe med ljudmi velike, da tudi pri nas Karitas zbira sredstva za naše potrebe. Tukaj zlasti, tisti ljudje, ki vidijo, kakršne so tam razmere razumejo, da v Afriki ljudje resnično živijo z manj in so tam potrebe veliko večje,« je o odzivu na akcijo dejal Rustja.

Nato je sledilo srečanje in sprehod po pokrajinah, kjer delujeta sestri, ki se vsem iskreno zahvaljujeta za pomoč. Najprej je o tem, kdo prejme pomoč iz Slovenije spregovorila in v fotografijah predstavila sestra Vida Gerkman, ki od leta 2013 deluje v Gramshu Albaniji. »To mu pomaga, da gre otrok naprej v šole, da se plača npr., če je v mestu elektrika, stanovanje, voda, da gre družina naprej, da mladi lahko študirajo, da imajo upanje na prihodnost.«

S. Bogdana Kavčič
S. Bogdana Kavčič © MISSIO
Misijonarki tako spremljata revne družine, ki so dobile priložnost za delo preko akcije »Z delom do dostojnega življenja« na njunih misijonih. Sestra Bogdana Kavčič, ki že 47. leto deluje na misijonih v Afriki in je trenutno v Kiguhu v Burundiju, je o pomoči, ki prihaja iz Slovenije dejala: »Sosestre se res čudijo, da ta mala Slovenija tako pomaga, ker imamo druge narodnosti sester, ki prihajajo iz veliki držav, ki so bolj bogate pa niso deležne take pomoči, kot jo dobivamo me iz Slovenije.«

Dobrotniki so bili veseli informacije iz prve roke, komu gre pomoč, zato vabijo, da se jim pridružite tudi vi. Več o akciji tudi na naši spletni strani Karitas.

Vabilo Karitas

K preživetju in bolj dostojnemu življenju revnih v Afriki veliko pripomore tudi vaša podpora plačilu dela 2 zdravstvenih in 3 pedagoških delavcev na misijonih, ki znaša mesečno med 70 in 150 evrov.

In vse to je možno samo s srčno dobroto vas 548 slovenskih družin oz. darovalcev, ki z mesečnim darom 6, 12, 24, 30 ali več evrov podpirate ta program. Slovenski misijonarji in misijonarke, sestre domačinke in sodelavci Karitas, ki so Vam za Vašo veliko solidarnost neizmerno hvaležni, bodo z veseljem še naprej spremljali te revne družine ter zdravstvene in pedagoške delavce ter jim omogočali delo in plačilo zanj preko vašega mesečnega daru.

Kadarkoli želite, lahko zmanjšate, povečate ali prekinete trajnik. V tem primeru nas pokličete na tel. številko: 01/300 59 60 ali pišete na info@karitas.si.

Tradicionalna hiša v Burundiju
Tradicionalna hiša v Burundiju © Alen Salihović

Večina družin v Burundiju živi v skromnih hiškah iz blata. Otroci so kljub revščini vedno veseli.
Večina družin v Burundiju živi v skromnih hiškah iz blata. Otroci so kljub revščini vedno veseli. © Mojca Urh

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.