Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Poziv politikom in drugim javnim osebam

03.07.2018, 09:03

Ob tem, ko v Sloveniji izkušamo skoraj popolno odsotnost poštene politične tekme, pozivamo člani gibanja Prebudimo Slovenijo vse politične voditelje in stranke k temeljiti presoji in kultiviranju svojega vedenja in govorjenja. To naj bo primerno poslanstvu in izbranosti za vodenje države ter zgled državljanom. Pogosto se zdi, da je v vrhu slovenske politike dovoljeno in celo priporočljivo táko obnašanje, ob katerem bi bilo navadne ljudi sram.

Naša opažanja veljajo najprej za stranke, ki so najdlje na oblasti in so imele največ časa in možnosti, da svoje odnose z drugimi prilagodijo splošnim merilom poštenega ravnanja, brez političnih spletk, podtikanj in lažnih obdolžitev. Čim prej bi se morali politiki »leve« opcije znebiti občutka večvrednosti, »naprednosti«, in prepričanja, da so edino oni sposobni voditi državo. Ob morebitni izgubi oblasti na poštenih volitvah se morajo vzdržati neprimernih odzivov, kot so kompromitacija tekmecev, podpihovanje nezadovoljstva in spodbujanje demonstracij, stavk in »vstaj«. Prav tako bi se morali odreči skušnjavi, da bi z dvomljivimi sodnimi procesi onemogočali politične tekmece; pa tudi temu, da bi obšli tiste odločitve ustavnega sodišča, ki jim niso všeč ali da bi celo samo z argumentom moči spreminjali ustavo. Vse to smo v kratki zgodovini samostojne Slovenije – države v osrčju civilizirane Evrope – že doživeli in nas spričo tako nizke politične kulture tistih, ki bi nam vsem morali biti za vzgled, navdaja občutek razočaranja in sramu.

Naš poziv velja v enaki meri tudi strankam, ki so možnost političnega delovanja dobile šele z osamosvojitvijo. Za politični, kulturni in gospodarski napredek Slovenije nosijo enako odgovornost kot stranke, ki so izšle iz nekdanje ZKS oz. socialističnega izročila. Tudi te nove stranke pogosto ne premorejo politične modrosti in spoštovanja. Ker so utemeljene na drugačnih svetovnonazorskih pogledih kot »stranke kontinuitete«, bi morale na civilizacijskih temeljih Zahoda najprej v komunikaciji med seboj in potem z drugače mislečimi tekmeci vzpostaviti dostojno politično kulturo. S tem bi prispevali k dvigu kulturne ravni v medsebojnih odnosih ne glede na politično ali nazorsko opredeljenost. Ne prosimo, ampak zahtevamo, da vsi politiki in druge izpostavljene javne osebnosti uporabljajo govorico, ki je običajna med dobrimi partnerji in sosedi in ki vzpostavlja spoštljive in prijateljske odnose. Neprimerna govorica zastruplja politični prostor do te mere, da je pogosto popolnoma blokirano dogovarjanje o vitalnih vprašanjih slovenstva in slovenske države.

Bistveno bolj bi se morali vsi zavedati, da se morata »levica« in »desnica« dopolnjevati, ne pa izključevati. Za družbeni napredek je pomembno tako levo iskanje novih poti kot desna zasidranost v tradicionalnih evropskih vrednotah.

Spoštovani politiki in drugi javni delavci. Vzemite, prosimo, naš poziv resno, s primerno mero ponižnosti in dostojanstva! Bodite dober zgled svojim in našim otrokom!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Državni zbor (photo: Rok Mihevc) Državni zbor (photo: Rok Mihevc)

Čakš o »visečih« glasovih v državnem zboru

Prihodnji teden bo politično zelo pester. Poslanci bodo glasovali o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in tudi o ustavni obtožbi predsednika vlade Janeza Janše. Nas, pri katerem ...

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...