Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Hotel Medena (foto: Kompas)
Hotel Medena

Zadnji počitniški dan v Medeni

| 27.06.2018, 06:03

Za "razglednico" zadnjega počitniškega dne letošnjih 16. radijskih počitnic je primerno, da se še enkrat ozremo na kraj, kjer preživljamo šestnajste radijske počitnice. Si lahko predstavljate, da sedite na balkonu v pritlični sobi in vidite pred seboj le borov gozd, poslušate ptičje petje in vdihavate zrak prepojen s smolo dreves in cvetočimi oleandri, ki so nasajeni tik ob zidovih mogočne stavbe?

Ali ste v četrtem, morda osmem nadstropju in se vam nad trato temnozelenih drevesnih krošenj odpira pogled na zaliv, ki se odpira na zahodno stran. Tukaj ni odprtega morja, saj je njegova modrina obkrožena s celino, otoki in otočki, po njej pa plujejo jahte, ladjica, trajekti, jadrnice. Med Čiovom in Drvenikom pa lahko opaziš tudi velike tovorne in potniške ladje, saj gre za osrednjo morsko pot, ki povezuje Ancono in Split.

Pogled in sprehod skozi borov gozd pomirjata; tudi živahno dogajanje na morski gladini ne moti, ampak celo bogati počitniško vzdušje. Tudi tisti, ki si želijo daljših sprehodov, niso razočarani. Pot do Trogirja ob morski obali je za nekatere postala nekaj vsakdanjega. Še lepši je sprehod ob obali zahodno od hotela, saj je pot namenjena le pešcem in kolesarjem. Pripelje te v naselje Seget Vranjica, ki se je razvilo nad nekdanjo ribiško vasico. Da gre za novo naselje, dokazuje cerkev Hrvaških mučencev, ki so jo zgradili leta 2001. Vse to nam poleg plaže ponuja zadnji počitniški dan. Začenjamo ga z zajtrkom in sveto mašo, zvečer pa nas čaka še hotelski plesni večer.

Skriti zalivi otoka Čiovo
Skriti zalivi otoka Čiovo © Tone Gorjup

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...