Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Danes počitnikarji romajo v Medžugorje

| 26.06.2018, 09:08

Radijske počitnice imajo od vsega začetka tudi duhovni značaj. Če je mogoče, počitnikarji obiščejo kakšno Marijino svetišče. In ker je hercegovski kras z Medžugorjem zaradi novih cest vedno bliže, tokratna izbira ni bila težka.

Čeprav smo v sklopu radijskih počitnic že večkrat obiskali ta kraj milosti - zadnjič leta 2015, ko smo bili v Neumu - se počitnikarji vsakič odpravimo na pot z novimi pričakovanji. Vsakič se vrnemo v leto 1981, ko se je 24. junija, na god sv. Janeza Krstnika, v tem revnem kraju prvič prikazala Marija.

Po vrsti videnj mladim pričevalcem Ivanu, Jakovu, Vicki, Mirjani, Ivanki in Mariji je Medžugorje postalo zbirališče romarjev z vsega sveta. Sporočilo Marije, ki se je mladim predstavila kot Kraljica miru, so: prizadevanje za mir v svetu, klic k spreobrnjenju, molitev in post. Do danes je na ta kraj poromalo več deset milijonov ljudi in čudežna prikazovanja obravnavalo več vatikanskih komisij.

Sveti sedež ni izrekel zadnje besede o Medžugorju in ostaja še naprej previden. Pred koncem letošnjega maja je župnija dobila apostolskega vizitatorja. Papež je na to mesto imenoval poljskega nadškofa Henryka Hoserja, ki je lani poleti preučeval pastoralne potrebe romarjev v Medžugorju. Zadolžen je za spremstvo župnijske skupnosti in nemoteno oskrbo vernikov, ki pridejo tja kot romarji v želji, da doživijo Marijin kraj molitve, milosti in številih spreobrnjenj. Poleg tega skrbi za dobro sodelovanje medžugorske frančiškanske skupnosti s krajevnim škofom. Mi svoje romanje začenjamo z vzponom na Crnico - na hrib prikazovanja in nadaljujemo s sveto mašo v romarski cerkvi.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...