Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

FOTO: Četrto pismo z radijskih počitnic: Dan počitniških majic uvod v praznovanje

Slovenija | 25.06.2018, 09:36

Smo na polovici radijskih počitnic. Ja, hitro gre. Skoraj neverjetno, kako lepo hitro mine. Tako je minil tudi dan za celodnevni izlet. Uvod vanj je bila sveta maša v Trogirju, kjer nas je nadškof msgr. Alojz Uran vse povabil k spoštovanju življenja od spočetja do naravne smrti, predvsem pa je povabil k molitvi za nerojene otroke. Dan smo nadaljevali z ogledom mesta Imotski in dveh impozantnih jezer.

Katedrala sv. Lovrenca v Trogirju, ki je tudi pod Unescovo zaščito, je bila polna do zadnjega kotička. Zelene majice z logotipom radijskih počitnic, so jo napolnile s prošnjami in zahvalami. Ljubiti življenje in se zanj zavzemati pa je bilo osrednje sporočilo nadškofa Urana, ki je na mogočno oltarno mizo položil predvsem tiste otroke, ki jim je bila s splavom preprečena pot življenja. Sicer pa smo si pred sveto mašo ogledali mesto in bili smo zelo vpadljivi, kar lahko vidite tudi na spodnjih fotografijah.

Pot nas je nato vodila do kraja kjer se reka Cetina izliva v morje. Kanjon, ki je jemal dih, tako kot naša naslednja postaja, mesto Imotski. Tam smo si ogledali dve jezeri. Rdečo in modro. Prvo ima ime po rdečih skalah, drugo po barvi. Pogled v globoko jamo na eno najglobljih jezer je le potrdilo to, da Gospodova roka pri načrtovanju zemlje nima meja.

In ta meja nas je zvečer pripeljala do uvoda v praznovanje Dneva državnosti. Tone, ki je spisal besedilo za slavnostni večer, je v ospredje postavil Ivana Cankarja, katerega 100 let smrtih obhajamo letos. Marjan se je prelevil v Cankarja in doživeto prebiral njegove vrstice, Urša in Jure pa sta prav tako z umetninami našega velikega pesnika Ivana Cankarja zbranim v dvorani približala tega velikega Slovenca. Večer smo sklenili z zdravico in Zdravljico, ob odhodu pa so počitnikarji v dar prejeli slovensko zastavo, ki so jo ob priložnosti počitnic vsem podarili v SDS.

Da pa ne pozabimo izziva, ki smo ga imeli ta dan: Nekomu v domovino, ki ga že dlje časa nismo komunicirali, smo morali poslati sporočilo v rimah. Bilo je zelo lepo in izvirno.

Utrinek iz pridige, 25. junij 2018

„O moja domovina – zavrgla si Boga – in s tem zavrgla največjo vrednoto – ljubezen. S kakšno mero meriš – s tako se ti bo odmerilo. Ampak – ne glej iveri v očesu svojega brata – izderi najprej bruno iz svojega očesa. Naš goriški slavček Simon Gregorčič je leta 1908 naročal: „Ti v srca ljubljenih rojakov, sej seme plemenitih rož, da bomo narod poštenjakov, da bomo narod vrlih mož.“ Saj bi se danes razjokal – ko imamo svojo državo – pa tako malo domovine, tako malo plemenitih rož. Naj po 27. letih na vrtove našega življenja spet pride pomlad – spet iz ljubezni do domovine poženimo cvetje veselja in poguma in si podarjamo sadove ljubezni. Spet smo v nevarnosti, da nas kakšen medved sedanjega časa pograbi in raztrga – ker smo črtali Boga.“

Dan počitniških majic
Dan počitniških majic © ARO

Dan počitniških majic
Dan počitniških majic © ARO

Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...