Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko

FOTO: Četrto pismo z radijskih počitnic: Dan počitniških majic uvod v praznovanje

25.06.2018, 09:36

Smo na polovici radijskih počitnic. Ja, hitro gre. Skoraj neverjetno, kako lepo hitro mine. Tako je minil tudi dan za celodnevni izlet. Uvod vanj je bila sveta maša v Trogirju, kjer nas je nadškof msgr. Alojz Uran vse povabil k spoštovanju življenja od spočetja do naravne smrti, predvsem pa je povabil k molitvi za nerojene otroke. Dan smo nadaljevali z ogledom mesta Imotski in dveh impozantnih jezer.

Katedrala sv. Lovrenca v Trogirju, ki je tudi pod Unescovo zaščito, je bila polna do zadnjega kotička. Zelene majice z logotipom radijskih počitnic, so jo napolnile s prošnjami in zahvalami. Ljubiti življenje in se zanj zavzemati pa je bilo osrednje sporočilo nadškofa Urana, ki je na mogočno oltarno mizo položil predvsem tiste otroke, ki jim je bila s splavom preprečena pot življenja. Sicer pa smo si pred sveto mašo ogledali mesto in bili smo zelo vpadljivi, kar lahko vidite tudi na spodnjih fotografijah.

Pot nas je nato vodila do kraja kjer se reka Cetina izliva v morje. Kanjon, ki je jemal dih, tako kot naša naslednja postaja, mesto Imotski. Tam smo si ogledali dve jezeri. Rdečo in modro. Prvo ima ime po rdečih skalah, drugo po barvi. Pogled v globoko jamo na eno najglobljih jezer je le potrdilo to, da Gospodova roka pri načrtovanju zemlje nima meja.

In ta meja nas je zvečer pripeljala do uvoda v praznovanje Dneva državnosti. Tone, ki je spisal besedilo za slavnostni večer, je v ospredje postavil Ivana Cankarja, katerega 100 let smrtih obhajamo letos. Marjan se je prelevil v Cankarja in doživeto prebiral njegove vrstice, Urša in Jure pa sta prav tako z umetninami našega velikega pesnika Ivana Cankarja zbranim v dvorani približala tega velikega Slovenca. Večer smo sklenili z zdravico in Zdravljico, ob odhodu pa so počitnikarji v dar prejeli slovensko zastavo, ki so jo ob priložnosti počitnic vsem podarili v SDS.

Da pa ne pozabimo izziva, ki smo ga imeli ta dan: Nekomu v domovino, ki ga že dlje časa nismo komunicirali, smo morali poslati sporočilo v rimah. Bilo je zelo lepo in izvirno.

Utrinek iz pridige, 25. junij 2018

„O moja domovina – zavrgla si Boga – in s tem zavrgla največjo vrednoto – ljubezen. S kakšno mero meriš – s tako se ti bo odmerilo. Ampak – ne glej iveri v očesu svojega brata – izderi najprej bruno iz svojega očesa. Naš goriški slavček Simon Gregorčič je leta 1908 naročal: „Ti v srca ljubljenih rojakov, sej seme plemenitih rož, da bomo narod poštenjakov, da bomo narod vrlih mož.“ Saj bi se danes razjokal – ko imamo svojo državo – pa tako malo domovine, tako malo plemenitih rož. Naj po 27. letih na vrtove našega življenja spet pride pomlad – spet iz ljubezni do domovine poženimo cvetje veselja in poguma in si podarjamo sadove ljubezni. Spet smo v nevarnosti, da nas kakšen medved sedanjega časa pograbi in raztrga – ker smo črtali Boga.“

Dan počitniških majic
Dan počitniških majic © ARO

Dan počitniških majic
Dan počitniških majic © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Bogoslužja od ponedeljka znova z ljudstvom

Vlada je sprejela nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, v katerem je določila pogoje za izvajanje verske dejavnosti. Odlok velja od ponedeljka naprej.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim) Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim)

Bi molili za mamico, ki se odloča za splav?

Pred praznikom Božjega usmiljenja se oziramo predvsem na tiste, ki si tega usmiljenja močno želijo ali pa po njem nezavedno hrepenijo. Med njimi so gotovo tudi starši v stiski zaradi neželenih ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.