Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Z ladjico na Šolto in ribji piknik na Čiovu

| 25.06.2018, 07:00

Morje doživiš povsem drugače, če se vkrcaš na ladjo in se zapelješ med valove. Tudi mi imamo to možnost in nekateri so jo izkoristili že prve dni, drugi danes. Avantura se začenja po maši za domovino, saj tudi v Tfrogirju praznujemo dan državnosti. Ladja, ki sprejme približno šestdeset potnikov, čaka kar pri pomolu pod hotelom. Izletniška pot je ustaljena in kapitani imajo dogovorjena postajališča.

Plovba po Trogirskem zalivu mimo otoka Čiovo z zaselkom Okrug donji na zahodnem delu je za nami. Zatem plovba med otočki in čudovita smaragdno zelena plitvina pri otoku Drvenik Veli. Večina ladij se zatem poda proti Šolti, kamor se je usmerila tudi naša ladja. Na zahodnem delu se v zalivu med košatim zelenjem skriva naselje Maslinica z manjšo peščeno in kamnito plažo, več sprehajalnimi potmi in nekaj starejšimi zgradbami. Nazadnje pride na vrsto kosilo na otoku Čiovo, ki je na jugozahodnem delu precej neobljuden in prav primeren za pristanek ladij in okrepčilo s pečenimi ribami in vsem, kar spada zraven. Čiovo se je v zadnjih dvajsetih letih razvil v pravo turistično Meko. Ko bo dokončno povezan z novim mostom, bo verjetno še bolj oblegan. Kljub temu ohranja neko skrivnostnost in je na enem delu povsem nedostopen. Visoko na skalni pečini stoji cerkvica Gospe od Prizidine z zapuščenim benediktinskim samostanom. Naš dan se končuje z ogledom filma Marijina zemlja, ki je že nekakšna priprava na jutrišnji obisk Medžugorja.

Skriti zalivi otoka Čiovo
Skriti zalivi otoka Ciovo © Tone Gorjup

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...