Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko

FOTO: Prvo pismo z radijskih počitnic: Začelo se je veselo

Radijski utrip | 22.06.2018, 08:25

Pa so se začele. 16. počitnice Radia Ognjišče in Turistične agencije Kompas. Po letos eni najkrajših poti, smo kljub temu potrebovali slabih deset ur, da smo iz Ljubljane in drugih koncev Slovenije prispeli v Trogir. A ta čas je bil dragoceno porabljen. Stiski rok, objemi, pogovori o tem, kdo je in koga ni ter seveda prvo druženje ob oltarju, nas je zaznamovalo v prvem delu dneva. V drugem pa prihod v hotel, večer Dobrodošlice in že prvi skoki v morje.

Ne prezgodnja ura odhoda iz osrednje Slovenije, nas je vodila po lepih dolenjskih cestah čez belo krajino do Karlovca, našega prvega skupnega cilja. Ja, sedem avtobusov se pač ne more ustaviti kjerkoli. Zato pa smo bili toliko bolj veseli gostoljubja sv. Josipa oz. svetega Jožefa in varuha njegovega svetišča msgr. Antuna Senteja. Če nam je glavni urednik msgr. Franci Trstenjak pri sveti maši podrobno opisal in poskušal razložiti besede v molitvi Oče naš, nam je te po maši na zelo nazoren način poskušal razložiti rektor narodnega svetišča sv. Jožefa v Karlovcu. V cerkvi, ki z izjemno orgel slovenskega izdelovalca, kipa sv. Jožefa z Jezusom in Marijo ter križevim potom nima neke neprecenljive vrednosti, so se v minulih letih zgodila številna uslišanja, ki pa jasno kažejo, da sta vztrajna prošnja in molitev najmočnejše orožje.

Vsakega se dotaknila svoja zgodba, ki jih je eno za drugo, brez nekih visokoletečih pridevnikov kot iz rokava stresal rektor svetišča. Tako smo lahko, še preden smo se v procesiji zvrstili okoli kipa varuha in glave Sv. Družine, slišali zgodbe o številnih uslišanjih za nova življenja; od krstov otrok, ki so prav po prošnjah k sv. Jožefu prišli na svet, do ureditve položaja na delovnem mestu in varstva pred poplavami. „Bog je tudi danes živ. Tukaj v tem našem narodnem svetišču ga vsak teden srečam preko različnih pričevanj ljudi. Ko sem prišel sem za župnika je bilo pri nedeljski sveti maši 60 ljudi. Bogu hvala. Lansko leto pa je skozi to svetišče šlo 70.000 romarjev. Vesel sem, da ste se tej novi Karlovački zgodbi kot romarji pridružili tudi vi. Prosil bom svetega Jožefa, da vas spremlja skozi ves ta čas bivanja v naši domovini Hrvaški. Prav vaš obisk tukaj pa govori tudi o lepem sobivanju dveh narodov, ki sta bila vedno prijateljska,“ je dejal rektor svetišča.

Pozno popoldne smo nato prispeli do hotelskega kompleksa Medena, ki nas bo svojo razvejanostjo, a krasnimi pogledi na borovce in morje, razvajal vse do jutra, 28. junija. Poseben je bil tudi prvi družabni večer, ko smo vse zbrane počastili s kozarčkom, katerega vsebino je prispevala Dana, Marjan in Urša pa sta vanj vnesla nekaj hudomušnosti in iger. Baloni so bili v ospredju in lepo bo videti, kako bodo počitnikarji skrbeli za lastnika, katerega balon so dobili. Namreč, vsak je na balon napisal svoje ime, vmes smo balone izmenjali, na koncu pa dobili upam da, novega prijatelja.

Misel iz pridige v četrtek, 21. junija 2018

„Gospodova molitev nas uči in spodbuja, naj ne pozabljamo, da nas vse skupaj povezuje Božje otroštvo, Božje posinovljenje, združuje skupni Božji izvor, zaradi česar nihče nima najmanjše prednosti pred drugim kot je zapisal duhovni pisatelj: „ne bogati pred ubogim, ne gospodar pred služabnikom, ne poveljnik pred vojakom, ne modrijan pred nevednežem. Vsem je bilo podarjeno enako plemstvo, ko je Bog blagovolil, da ga vsi enako kličejo: Oče.“ (Mario Galizzi)

Moliti Gospodovo molitev ne pomeni najprej prositi, ampak pomeni dati slavo, čast in hvalo našemu Očetu, ki je v nebesih.“

Hotel Medena
Hotel Medena © Kompas

Danes že drugi dan počitnic

Tokratne radijske počitnice so že tretje v srednji Dalmaciji. Šibeniku je po nekaj letih sledil Primošten, tokrat pa so nas avtobusi odložili v srcu tega dela dalmatinske obale, pred hotelom Medena v bližini Trogirja. Sestavljata ga dve osemnadstropni zgradbi, ki se v obliki lastovk spuščata k morju, ki valovi nekaj deset metrov nižje. Zgradba, ki ju povezuje, služi kot recepcija, kongresni center in glavna restavracija. Že prvi večer, namenjen medsebojnemu spoznavanju, smo se zbrali v dvorani, kjer imamo jutranjo mašo in večerne prireditve. Kdor prvi dan ni našel primernega časa za ogled okolice in obisk plaže, je to lahko storil danes. Hotel in pobočje, na katerem je postavljen, obdaja borov gozd. Marsikje se počitnikarjem ponuja čudovit pogled na Trogirski zaliv, ki ga na eni strani zamejuje celina, na drugi pa zahodni del otoka Čiovo. Hotel ima srednje velik zunanji bazen in svojo plažo, ki je delno betonirana, delno prodnata. Pot do nje nadomesti lahkotno razgibavanje. Tudi za jutranje in večerne sprehode je poskrbljeno. Od hotela vodi pot proti vzhodu, ki te kmalu pripelje v Spodnji Seget, nekakšno predmestja Trogirja. O tem slikovitem mestu pa prihodnjič. V hotelu Medena z različnimi prireditvami in dogodki skrbijo za prijetno vzdušje in počutje gostov. Ob petkih se običajno vrstijo folklorni večeri. S čim nas bodo presenetili nocoj!?

Radijski utrip, Srečanja PRO, Radijske počitnice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...