Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Duhovniško in diakonsko posvečenje (foto: Nadškofija Maribor)
Duhovniško in diakonsko posvečenje

Naša krajevna Cerkev se na dan državnosti veseli novih duhovnikov

Slovenija | 25.06.2018, 19:25

Cerkev v Sloveniji je na dan državnosti dobila dva nova duhovnika. Škof Andrej Glavan je v novomeški stolnici v posvetil novomašnika Branka Jurejevčiča iz župnije Podzemelj v Beli Krajini. Nadškof Alojzij Cvikl je v mariborski stolnici zakrament mašniškega posvečenja podelil bratu Vladimirju Rufinu Predikaki iz župnije Ptuj - Sveti Jurij. Ob tem je v diakona posvetil škofijska bogoslovca Primoža Lorberka iz župnije Zavrč in Sebastijana Tišlerja iz župnije Maribor - Tezno.

Škof Glavan je pri slovesnosti v novomeški stolnici opozoril, da je v teh težkih časih, ko je tako malo posvečenj, vsaka nova maša poseben Božji dar. Kot je dodal, ne smemo izgubiti upanja. "Bog je še vedno na delu, še vedno kliče. Bog je zvest," je poudaril. Kot je dodal, to dokazuje po novomašniku, ki se je odzval na Njegov klic. "Posvečenje je zgovorno znamenje Božjega delovanja v Cerkvi." Škof Glavan je ob tem povabil vernike, naj veliko molijo za novomašnika, za vse duhovnike in nove poklice.

Slovesnost v novomeški stolnici
Slovesnost v novomeški stolnici © Škofija Novo mesto/Tatjana Splichal

Nadškof Cvikl se je v pridigi v mariborski stolnici oprl na evangeljski odlomek, ko je Jezus apostola Petra postavil v pastirsko službo in ga pred tem trikrat vprašal, ali ga ljubi. "Postati diakon ali duhovnik ne pomeni iti kamor človek sam hoče, kamor ga vleče srce. Raztegniti mora roke in iti tja, kamor ga vodi Božji Duh. Človeško gledano je to težko, če pa neskončno ljubim Boga, ki je vame položil klic, naj hodim za njim, gre vedno za dejanje ljubezni. To je bilo izkustvo prvih Jezusih učencev, ki jim je prijateljstvo z Jezusom povsem spremenilo življenje. Tako se zgodi tudi z vsakim diakonom ali duhovnikom."

Slovesnost v mariborski stolnici
Slovesnost v mariborski stolnici © Nadškofija Maribor

Vira: Škofija Novo mesto, Nadškofija Maribor

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...