Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: 130 romarjev na grobu sv. p. Pija in sv. Frančiška molilo tudi za domovino

Slovenija | 30.05.2018, 08:42

Radio Ognjišče in agencija Aritours smo od 24. do 27. maja 2018 pripravili romanje v Italijo v Assisi in San Giovanni Rotondo, obiskali pa smo tudi Monte Sant'Angelo in Ortono. 130 romarjev iz vseh koncev Slovenije sta duhgovno spodbujala glavni urednik radia msgr. Franci Trstenjak in vikar za Slovence v gorški škofiji Karlo Bolčina. Večine romarjev se je dotaknila preprostost sv. Frančiška in svetost sv. p. Pija.

Romanje smo začeli na grobu sv. Frančiška v Assisiju, kjer nas je sprejel Slovencev p. Janez Šamperl, ki je o tem, ali je sporočilo tega svetnika živo danes poudaril: »Mir vam dan in svoj mir vam dajem, nam pravi Gospod in pri vsaki maši to slišimo. Mir je torej že na mizi sveta, samo mi smo tisti, ki raje vzamemo meč!« Sicer pa nas je med sveto mašo nagovoril Bolčina. Dejal je, da so slaviti Očeta, biti ponižni in hvaliti tri vrline, ki bi jih morali kristjani vedno postavljati v ospredje. »Hvaliti se s križem pomeni biti odpuščajoč, kakor Kristus. Smo sposobni odpustiti?« V Assisiju smo se ustavili še pri sveti Klari in v lepi, mogočni cerkvi, kjer se nahaja Porcijunkula, Frančiškov najljubši prostor, kjer je največ molil in premišljeval.

Drugi dan nas je pot najprej peljala v Monte Sant'Angelo, ki velja za glavno svetišče svetega Mihaela, od koder se je njegovo češčenje razširilo po vsej Evropi. Bazilika zgrajena nad to votlino je bilo pomembna točka za romarje in križarje, ki so iz severne Italije potovali v Sveto deželo. »Naj se tudi v nas prebudi vest, da ne moremo in ne smemo vztrajati v svojih grehih, ampak jih je potrebno zapustiti in živeti v svobodi Božjih otrok,« je v pridigi dejal msgr. Trstenjak in jo sklenil z molitvijo k nadangelu Mihaelu: »Sveti nadangel Mihael, brani nas v boju, bodi nam v pomoč zoper zlobnost in zalezovanje hudega duha.«

sv. p. Pij
sv. p. Pij © ARO
Večer smo nato že preživeli pri p. Piju. Skoraj vse življenje je nosil stigme - znamenja Kristusovih ran in je bil izredno priljubljen spovednik. »Najbrž smem reči v imenu vseh nas, da smo tudi mi nekje v daljavi slišali svetnikovo povabilo »pridite na moj grob« in smo se zato odločili, da poromamo in to v želji in upanju, da nam bo sveti pater Pij pomagal v naših stiskah in potrebah, da bo posredoval za nas pri Bogu,« je v pridigi poudaril msgr. Trstenjak.

Mnoge je pri p. Piju nagovoril svetnikov grob v kripti nove moderne cerkve, katere hodnik in grob je z veličastnimi mozaiki obogatil naš rojak jezuit p. Marko Ivan Rupnik. »To so bili nepozabni štirje dnevi, pika na i pa so bili mozaiki našega velika rojaka Marka Ivana Rupnika,« je dejal romar Vojko, Marija pa dodala: »Zelo me je pretresla ta veličina p. Pija z njegovim trpljenjem, pri bratu Frančišku pa njegovo bratstvo.« Številni romarji so povedali tudi, da so v luči bližajočih se državnozborskih volitev molili in prosili tudi za domovino.

Romanje smo sklenili v nedeljo v Ortoni, ki je cilj priljubljene romarske poti sv. Tomaža apostola (Cammino di San Tommaso), katere začetek je sicer v Rimu. V tamkajšnji baziliki hranijo svetnikove relikvije. »Sestre in bratje želim vam, da bi postal vsak izmed nas eno telo v treh razsežnostih. Odnos do Boga, odnos do bližnjega, odnos do sebe,« je v luči praznika sv. Trojice ob sklepu romanja dejal Karlo Bolčina.

Več o romanju tudi v oddaji PRO v ponedeljek, 4. junija ob 20. uri.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...