Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko

Janez Beja: Slovenski prostor prenese od 300 do 400 medvedov

08.05.2018, 11:54

Naš gost v nedeljski kmetijski oddaji, kmet Janez Beja, sicer predsednik OE Ljubljana pri KGZS je povedal, da očitne resnice o dejanskem številu medvedov v Sloveniji pristojni ne smejo povedati na glas. Glede na hitro rast populacije ne bo dolgo, ko se bodo volkovi, šakali in medvedi sprehajali po ulicah Ljubljane.

Pred dobrim tednom se je v Državnem svetu odvijal posvet o problematiki, ki jo v slovenskem prostoru sproža prenamnožitev zveri. V dvorani so se zbrali tako strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem področjem, kot tudi kmetje, ki se vsak dan srečujejo s škodami. Temu primerno je bilo na trenutke slišati tudi zelo nasprotujoča si stališča. Janez Beja je v pogovoru tudi opozoril, da se medvede spremlja le do trenutka, ko prečkajo našo severno mejo. Kaj se potem z njimi zgodi, pa je vsem znano.

Na vprašanje, kako komentira izsledke javnomnenjskih raziskav, na katere se mnogi sklicujejo ob odločanju o "programih sobivanja z zvermi", kmetje pa opozarjajo, da so zavajujoče, pa je odgovoril:

"Javno mnenjske raziskave, ki jih izvajajo ljudje, ki so mastno plačani, so nerealne in zavajajoče. Ankete se ne morejo delati v mestih, v blokih, v okolju kjer ni medveda, če pa se slučajno pojavi, pa ga nemudoma ustrelijo. Če bi se ankete delale na podeželju, kjer je prisotnost medveda stalna, bi bilo večinsko mnenje, da medved ne sodi v prostor, kjer se igrajo otroci in kmetje pridelujejo hrano in redijo živali in delajo v gozdu. Če bi se te ankete delale na podeželju, kjer je bivalni prostor medveda, bi bili rezultati gotovo drugačni."

Janez Beja je zelo kritičen tudi do vse bolj uveljavljenega trenda, da naj bi se sobivanje z zvermi reševalo s postavljanjem ograj: "Predstavniki ARSO nenehno govorijo in ponujajo, kako imajo sredstva, kako imajo ne vem kaj vse, da bi kmetje zaščitili svoje premoženje, živali... Že ta ograda, ki je na južni meji, vemo koliko prahu je dvignila, ne pa da bomo zdaj vse podeželje ograjevali, zato da se bo medved lahko prosto gibal."

 

Beja pravi, da so proti temu, da se podpira širitev osrednjega prostora bivanja zveri in zato kmetje zahtevajo:

1. Zmanjšanje zveri in divjadi na vzdržnost prostora v Sloveniji, ki naj bi prenesel od 300 do 400 medvedov.

2. Vse materialne odškodnine naj se pošteno ovrednotijo in tudi izplačajo.

3. Na območju stalne prisotnosti rjavega medveda naj se vsem prebivalcem uvede renta zaradi nenehnega strahu in psihičnih obremenitev. Zavedati se moramo, da jim je po ustavi prikrajšana pravica do prostega gibanja, kmetovanja in gozdarjenja. Če želijo zveri, naj tudi nosijo posledice.

4. Vse odškodnine (materialne, moralne in psihične) naj plačajo tisti, ki zagovarjajo zveri in želijo celo širiti njihov osrednji prostor po vsej Sloveniji.

5. Prihajajoča nova vlada in parlament naj nemudoma pripravita strategijo upravljanja z zvermi. Jasno naj se pove, ali želimo hrano, turizem in poseljeno krajino ali zverinjak po vsej Sloveniji. Glede na hitro rast razmnoževanja ne bo dolgo, ko se bodo volkovi, šakali in medvedi sprehajali po ulicah Ljubljane.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora!

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...