Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Janez Beja: Slovenski prostor prenese od 300 do 400 medvedov

| 08.05.2018, 11:54

Naš gost v nedeljski kmetijski oddaji, kmet Janez Beja, sicer predsednik OE Ljubljana pri KGZS je povedal, da očitne resnice o dejanskem številu medvedov v Sloveniji pristojni ne smejo povedati na glas. Glede na hitro rast populacije ne bo dolgo, ko se bodo volkovi, šakali in medvedi sprehajali po ulicah Ljubljane.

Pred dobrim tednom se je v Državnem svetu odvijal posvet o problematiki, ki jo v slovenskem prostoru sproža prenamnožitev zveri. V dvorani so se zbrali tako strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem področjem, kot tudi kmetje, ki se vsak dan srečujejo s škodami. Temu primerno je bilo na trenutke slišati tudi zelo nasprotujoča si stališča. Janez Beja je v pogovoru tudi opozoril, da se medvede spremlja le do trenutka, ko prečkajo našo severno mejo. Kaj se potem z njimi zgodi, pa je vsem znano.

Na vprašanje, kako komentira izsledke javnomnenjskih raziskav, na katere se mnogi sklicujejo ob odločanju o "programih sobivanja z zvermi", kmetje pa opozarjajo, da so zavajujoče, pa je odgovoril:

"Javno mnenjske raziskave, ki jih izvajajo ljudje, ki so mastno plačani, so nerealne in zavajajoče. Ankete se ne morejo delati v mestih, v blokih, v okolju kjer ni medveda, če pa se slučajno pojavi, pa ga nemudoma ustrelijo. Če bi se ankete delale na podeželju, kjer je prisotnost medveda stalna, bi bilo večinsko mnenje, da medved ne sodi v prostor, kjer se igrajo otroci in kmetje pridelujejo hrano in redijo živali in delajo v gozdu. Če bi se te ankete delale na podeželju, kjer je bivalni prostor medveda, bi bili rezultati gotovo drugačni."

Janez Beja je zelo kritičen tudi do vse bolj uveljavljenega trenda, da naj bi se sobivanje z zvermi reševalo s postavljanjem ograj: "Predstavniki ARSO nenehno govorijo in ponujajo, kako imajo sredstva, kako imajo ne vem kaj vse, da bi kmetje zaščitili svoje premoženje, živali... Že ta ograda, ki je na južni meji, vemo koliko prahu je dvignila, ne pa da bomo zdaj vse podeželje ograjevali, zato da se bo medved lahko prosto gibal."

 

Beja pravi, da so proti temu, da se podpira širitev osrednjega prostora bivanja zveri in zato kmetje zahtevajo:

1. Zmanjšanje zveri in divjadi na vzdržnost prostora v Sloveniji, ki naj bi prenesel od 300 do 400 medvedov.

2. Vse materialne odškodnine naj se pošteno ovrednotijo in tudi izplačajo.

3. Na območju stalne prisotnosti rjavega medveda naj se vsem prebivalcem uvede renta zaradi nenehnega strahu in psihičnih obremenitev. Zavedati se moramo, da jim je po ustavi prikrajšana pravica do prostega gibanja, kmetovanja in gozdarjenja. Če želijo zveri, naj tudi nosijo posledice.

4. Vse odškodnine (materialne, moralne in psihične) naj plačajo tisti, ki zagovarjajo zveri in želijo celo širiti njihov osrednji prostor po vsej Sloveniji.

5. Prihajajoča nova vlada in parlament naj nemudoma pripravita strategijo upravljanja z zvermi. Jasno naj se pove, ali želimo hrano, turizem in poseljeno krajino ali zverinjak po vsej Sloveniji. Glede na hitro rast razmnoževanja ne bo dolgo, ko se bodo volkovi, šakali in medvedi sprehajali po ulicah Ljubljane.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora!

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Preozka vrata za Frančiška

Zakaj papež Frančišek po izvolitvi pred desetimi leti ni šel v Apostolsko palačo? Zakaj tako pogosto ponavlja: molite zame? In kje je vzrok, da je religija spet postala svetovna kategorija? O tem ...

Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas) Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (photo: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v ...