Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Vera Mejak: Kmalu bo prišel čas, ko bomo spet morali braniti Slovenijo

10.05.2018, 20:44

Tik pred referendumom o zakonu o drugem tiru in po prvem tednu kampanje za predčasne volitve v državni zbor smo v studio povabili pravnico in strokovnjakinjo za finance Vero Mejak, ki živi v Španiji, a pogosto obišče svojo domovino. Kritično je spregovorila o vse manjši volilni udeležbi in posebej poudarila, da je treba za dejavno državljanstvo začeti izobraževati že osnovnošolce.

"Ljudje se pri nas še premalo zavedajo, kako pomembno je, da se v demokraciji, v demokratični državi ljudje izjasnijo o vprašanju, ki je pomembno za njih, za državo, za ureditev, za družbo. In zato je treba voliti, oditi na volišče in oddati svoj glas. Tak ali drugačen. Kakorkoli. In potem dobite večino - ali negativno ali pozitivno, ampak dobite večino. In veste, kaj ljudje želijo, in tisti, ki so izvoljeni, ki imajo možnost in priložnost urejati stvari v državi, vedo, da imajo za seboj visok odstotek ljudi," je dejala Mejakova.

Dodala je, da če se nek volivec ni sposoben sam odločiti, komu dati glas, bo to namesto njega naredil nekdo drug. "Tako kot to želi on ali kot je inšturiran od nekod, kako naj odloči," je povedala in zavrnila krilatico "vsi so isti". "Tudi slučajno ne. Ne dovolim si tega reči, da smo vsi isti. Ne razmišljamo vsi enako, niti ne vidimo vsi enako preteklosti in prihodnosti ter nam vsem tudi ni vseeno, kaj bo. Kaj bo s to državo, ki smo si je tako želeli, in kako se bo v njej odvijalo življenje nas vseh. Niti slučajno nam ni vseeno," je poudarila.

Ocenila je, da je v Sloveniji še preveč »socialističnega razmišljanja« in se kritično odzvala na naraščanje poveličevanje komunističnim simbolov. Predvsem v našem glavnem mestu v teh dneh le redka prireditev mine brez rdeče zvezde. "V Ljubljani ti bedaki ne želijo priznati žrtev, ne želijo priznati, kakšna je bila resnična zgodovina, ampak poveličujejo sistem, ki je ljudi moril," je bila ostra Mejakova. Prepričana je, da tega ne počnejo Slovenci. "Tisti, ki so k nam pribežali s trebuhom za kruhom, ki so še pred 20-imi, 30-imi leti prodajali papriko ob Ljubljanici, si zdaj lastijo pravico urejati to mesto in to državo. To je nezaslišano," je poudarila.

V pogovoru za Radio Ognjišče je pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami nakazala, kaj bo zanjo sprememba, komu bi morali dati podporo. "Hočem, da se v tej državi znova da možnost vodenja tistim, ki so nam jo priborili. Ko je general Blagoje Ađić dal ukaz, da gredo tanki iz Beograda nad Slovenijo, smo se vsi tresli. Na tiste naj se spomnijo, ki so se takrat postavili v bran Slovenije, ker mislim, da bo kmalu prišel čas, ko bomo spet morali braniti Slovenijo," je prepričana.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...