Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vera Mejak: Kmalu bo prišel čas, ko bomo spet morali braniti Slovenijo

Slovenija | 10.05.2018, 20:44

Tik pred referendumom o zakonu o drugem tiru in po prvem tednu kampanje za predčasne volitve v državni zbor smo v studio povabili pravnico in strokovnjakinjo za finance Vero Mejak, ki živi v Španiji, a pogosto obišče svojo domovino. Kritično je spregovorila o vse manjši volilni udeležbi in posebej poudarila, da je treba za dejavno državljanstvo začeti izobraževati že osnovnošolce.

"Ljudje se pri nas še premalo zavedajo, kako pomembno je, da se v demokraciji, v demokratični državi ljudje izjasnijo o vprašanju, ki je pomembno za njih, za državo, za ureditev, za družbo. In zato je treba voliti, oditi na volišče in oddati svoj glas. Tak ali drugačen. Kakorkoli. In potem dobite večino - ali negativno ali pozitivno, ampak dobite večino. In veste, kaj ljudje želijo, in tisti, ki so izvoljeni, ki imajo možnost in priložnost urejati stvari v državi, vedo, da imajo za seboj visok odstotek ljudi," je dejala Mejakova.

Dodala je, da če se nek volivec ni sposoben sam odločiti, komu dati glas, bo to namesto njega naredil nekdo drug. "Tako kot to želi on ali kot je inšturiran od nekod, kako naj odloči," je povedala in zavrnila krilatico "vsi so isti". "Tudi slučajno ne. Ne dovolim si tega reči, da smo vsi isti. Ne razmišljamo vsi enako, niti ne vidimo vsi enako preteklosti in prihodnosti ter nam vsem tudi ni vseeno, kaj bo. Kaj bo s to državo, ki smo si je tako želeli, in kako se bo v njej odvijalo življenje nas vseh. Niti slučajno nam ni vseeno," je poudarila.

Ocenila je, da je v Sloveniji še preveč »socialističnega razmišljanja« in se kritično odzvala na naraščanje poveličevanje komunističnim simbolov. Predvsem v našem glavnem mestu v teh dneh le redka prireditev mine brez rdeče zvezde. "V Ljubljani ti bedaki ne želijo priznati žrtev, ne želijo priznati, kakšna je bila resnična zgodovina, ampak poveličujejo sistem, ki je ljudi moril," je bila ostra Mejakova. Prepričana je, da tega ne počnejo Slovenci. "Tisti, ki so k nam pribežali s trebuhom za kruhom, ki so še pred 20-imi, 30-imi leti prodajali papriko ob Ljubljanici, si zdaj lastijo pravico urejati to mesto in to državo. To je nezaslišano," je poudarila.

V pogovoru za Radio Ognjišče je pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami nakazala, kaj bo zanjo sprememba, komu bi morali dati podporo. "Hočem, da se v tej državi znova da možnost vodenja tistim, ki so nam jo priborili. Ko je general Blagoje Ađić dal ukaz, da gredo tanki iz Beograda nad Slovenijo, smo se vsi tresli. Na tiste naj se spomnijo, ki so se takrat postavili v bran Slovenije, ker mislim, da bo kmalu prišel čas, ko bomo spet morali braniti Slovenijo," je prepričana.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...