Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Mikrofon (foto: ARO)
Mikrofon

21. obletnica oddajanja na internetu

15.04.2018, 06:16

15. aprila 1997 smo postali prva slovenska radijska postaja, ki ste ji lahko prek interneta v živo prisluhnili kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. V teh enaindvajsetih letih so se zgodile številne tehnične spremembe in izboljšave našega oddajanja, vse z namenom, da bi naš glas lahko slišali v čimboljši kakovosti in na vseh mogočih napravah in odjemalcih. Od letos je poslušanje mogoče tudi z mobilno aplikacijo radia Ognjišče na vseh android napravah.

Prava polnoletnost internetnega oddajanja

Pred 21. leti smo se uporabniki v internet povezovali precej preudarno in ob uporabi večinoma klicnega dostopa skrbno pazili na stroške, ki so ob tem nastajali, saj je večina internetnih ponudnikov dostop do spleta obračunavala glede na ustvarjen promet.

Izjemno dobro sodelovanje s podjetjem Softnet nam je v tistih časih omogočilo konkreten korak naprej, da ste nam v živo lahko prisluhnili kjerkoli po svetu. In čeprav smo že navajeni, da se spremembe dogajajo bliskovito, koraki hitrega razvoja ob pogledu nazaj vseeno presenečajo. Radijci že aktivno razmišljamo, kaj nam bo prineslo sledenju razvoju v naslednjih desetletjih in kako se temu odzvati na naš radijski "ognjiščarski" način.

V letošnjem letu, pred vstopom v 25. leto radijskega "zemeljskega" oddajanja, si prizadevamo za kar velike korake naprej. Za lažje spremljanje našega programa in povezanost smo tako pripravili android aplikacijo, ki poleg poslušanja našega programa v živo, omogoča tudi dostop do zadnjih novic in različnih drugih radijskih vsebin, ter poenostavlja možnost stika z nami.

Sredi prenove je radijski arhiv, ki bo po novem izrazito temeljil na ponudbi naših vsebin v podcast obliki, pred vrati pa je tudi že dolgo načrtovana prenova radijskega spletnega portala.

Na voljo je mobilna aplikacija radia Ognjišče

Le klik torej, oziroma dva, in že nas lahko poslušate v živo, 24 ur na dan, kjerkoli ste, na vaši mobilni android napravi. Na ekranu lahko vidite, katero pesem vrtimo in če vam je všeč, že imate dovolj informacij za klic in naročilo glasbenega voščila. Med tem lahko preberete povzetke naših zadnjih novic, ob kliku nanje pa se vam odprejo v celoti, da lahko poslušate tudi posnetke pogovorov in oddaj.

V meniju sledijo hitre povezave do objavljenih vabil, obvestil ter tudi osmrtnic. Če ste jih morda v našem programu preslišali, jih lahko na vaši mobilni napravi kadarkoli preberete, med tem pa neovirano poslušate naš program.

Enostavna namestitev prek Google Play

Aplikacijo najbolj enostavno na vaš telefon ali tablico z android sistemom namestite prek Google Play oziroma Trgovina Play. V iskalno mesto vpišete "radio ognjišče" in izberete aplikacijo z našim logotipom. Kliknete Namesti in Odpri in to je vse. No le še redno je treba poskrbeti, da namestite posodobitve, ki se vam avtomatsko ponudijo.

Postopek namestitve android aplikacije Radia Ognjišče
Postopek namestitve android aplikacije Radia Ognjišče © ARO

Klikni na Google Play
Klikni na Google Play © ARO

Poenostavljena komunikacija

Aplikacija omogoča enostaven klic v studio ali naše tajništvo, prav tako pa nam lahko pošljete elektronsko sporočilo. Tako lahko na preprost način sodelujete v oddajah v živo ali naročite naše storitve, na primer radijska voščila. Ne skrbite: med telefonskim klicem bo predvajanje našega programa utišano.

Spremljajte nas na Youtubu, sledite nam na Facebooku, Twitterju ali v Google+, kar na vašem mobilnem telefonu, ki je vedno z vami. Povezave do naših profilov na socialnih omrežjih vam omogočajo hiter stik z nami, veseli pa bomo tudi vaših mnenj in odzivov. Aplikacija vam v nekaj sekundah na zemljevidu prikaže tudi kje se nahajamo in vam svetuje najhitrejšo pot do našega studia. Veseli bomo vašega obiska!

Pa še to... Da ne bo glava bolela!

Aplikacija za poslušanje programa v živo in ogled novic potrebuje internetno povezavo. Svetujemo uporabo WiFi omrežij, ki so na voljo. V primeru uporabe prenosa mobilnih podatkov lahko nastanejo dodatni stroški. Ti so odvisni od pogojev, ki vam jih v okviru naročniškega paketa omogoča vaš mobilni operater.

Android aplikacija Radia Ognjišče
Android aplikacija Radia Ognjišče © ARO

Veseli bomo vaših odzivov!

Verjamemo, da vam je(bo) aplikacija všeč, zato bomo veseli, če jo boste znotraj Google trgovine s svojim mnenjem tudi ocenili in seveda tudi druge nanjo opozorili. Za prvih 30, ki boste to storili, bomo v mesecu maju pripravili posebno presenečenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...