Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Veliki petek - spomin Jezusove smrti na križu

Cerkev na Slovenskem | 30.03.2018, 07:40

Na današnji veliki petek se kristjani spominjamo Jezusove smrti na križu. To je tudi dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški Cerkvi ni maše. Bodo pa po cerkvah bogoslužja velikega petka. Danes damo posebno pozornost molitvi križevega pota, v rimskem Koloseju ga bo zvečer vodil papež Frančišek.

Sveto opravilo velikega petka se začne v tišini s počastitvijo razgrnjenega oltarja, ki predstavlja Kristusa, oropanega človeškega dostojanstva, ki so mu vzeli vse in ki je na križu občutil zapuščenost. Ko glavni mašnik pred oltarjem na tla leže na obraz verniki pokleknejo in nekaj trenutkov tiho molijo. Zatem prisluhnejo Božji besedi.

Po berilih sledi poročilo evangelista Janeza o Jezusovem trpljenju in smrti, ki je uničila človekovo smrt in odprla pot v poveličano življenje pri Očetu. Po križu so odprta vrata v nebo. Prvi del opravila se konča s slovesnimi prošnjami za vse potrebe.

Danes Cerkev še posebno moli za vse ljudi, prav nikogar noče pozabiti. Ob desetih prošnjah, ki so zelo lepe in vsebinsko bogate, se nekaj časa moli v tišini.

Prav posebej pretresljiv in globok je drugi del opravila, razkrivanje in čaščenje križa. Duhovnik s spremstvom prinese križ po cerkvi in trikrat zapoje povabilo 'Glejte les križa na katerem je zveličanje sveta viselo'. Ta del obreda spremljajo verniki stoje in po vsakem vzkliku odgovorijo: »Pridite, molimo!«. Zatem znamenje svojega odrešenja počastijo s poklekom, poljubom ali s poklonom.

Danes Cerkev ne obhaja mašne daritve, toda Jezusovo telo, ki je bilo za ljudi darovano na križu, smejo verniki prejeti v svetem obhajilu. Ob sklepu obreda duhovnik prenese Najsvetejše, zagrnjeno s tančico, v božji grob kjer je izpostavijeno v čaščenje.

Obred velikega petka bo popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra vodil papež Frančišek, zvečer pa bo z verniki z vsega sveta v Koloseju molil še križev pot, ki sodi med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu.

Slovesnosti ob velikem petku bodo danes potekale tudi v Jeruzalemu in drugod po svetu, obrede velikega petka pripravljajo tudi po slovenskih cerkvah.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...