Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja

| 24.03.2018, 13:44

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga sicer obhajamo 25. marca, zaradi sovpadanja praznika s cvetno nedeljo, pa je bilo liturgično praznovanje prestavljeno na dan prej.

Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na današnji praznik obhajamo krščanski materinski dan, ker pa smo pred dnevi obhajali god s. Jožefa pa lahko današnji dan imenujemo tudi dan krščanskih staršev. O vzvišenem poklicu matere govori tudi poslanica, ki so jo škofje naslovili na žene ob koncu drugega vatikanskega koncila: »Žene, vaša poklicanost je, da varujete domače ognjišče, da ljubite vire življenja, da imate srce za novi rod! Priče ste skrivnosti začetkov življenja. Roteče vas prosimo, da predvsem skrbite, da se ohrani človeški rod.«

Dopoldne je slovesno sveto mašo v slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah daroval škof Anton Jamnik. V pridigi je poudaril, da nam je lahko Marija zgled in učiteljica vere. Škof je nagovor romarjem pričel z besedami angela, iz današnjega evangelija: “Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu.” (Lk 1,30) “Marija je bila v Nazaretu sama, prestrašena ob obisku angela. A dala se je podučiti. Doživela je ljubečo bližino Boga. Tudi mi jo v našem vsakdanjem življenju lahko doživimo. Takrat vera ni dogmatična, ni obveza. Pomeni, da začutimo bližino Boga. Nazaret je intimno srečanje Marije z Bogom. Tudi mi si moramo vzeti čas za Boga. On nam vedno govori, od nas pa je odvisno, ali mu prisluhnemo ali ne. Poklicani smo, da stopimo na pot vere, kot je stopila Marija. Ta pot se začne z oznanjenjem. ... Marija je živela v ključnem času zgodovine. Nam je učiteljica vere; ni vsega razumela, ampak živela je v veri. Imela je težko življenje, ves čas je bila v ozadju, stala svojemu Sinu ob strani in na Kalvariji doživela Jezusovo smrt. A bila je edina žena, ki je verovala v Njegovo vstajenje; na veliko noč ni šla h grobu, ampak je ostala z apostoli."

Danes pa v Katoliški cerkvi praznujemo tudi sklep tedna za družine, ki je potekal od godu sv. Jožefa do praznika Marijinega oznanjenja. Ta teden je posebej nagovarjal zakonce, da naj svojo človeškost izročajo v Božje roke, da bi njihova človeška ljubezen postajala vedno bolj podobna Božji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.