Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Škof Pirih že petič na „poročanje“ k papežu, štirje škofje prvič

| 01.03.2018, 16:11

Obisk Ad limina Apostolorum slovenskih škofov v Vatikanu in Rimu podrobno spremljamo tudi na Radiu Ognjišče. Rekorder med škofi, ki so tokrat na obiku je gotovo škof Metod Pirih, ki je tokrat že petič na ad limina, prvič pa so to nalogo opravili nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl ter škofa Stanislav Lipovšek in Franc Šuštar. Jamnik je dejal, da je Radio Ognjišče eden redkih, ki je dobil neposredno izjavo papeža Frančiška.

„Čeprav sem že petič na takšnem obisku, ni bil vsakič drugi papež ampak so bili samo trije. Trije obiski so bili za čas papeža, sedaj že svetega Janeza Pavla II., potem obisk pred desetimi leti je bil pri papežu Benediktu XVI. in sedaj pri papežu Frančišku. In vsak papež te obiske naredi nekoliko po svoje. Na zadnjih štirih obiskih, ki sem jih sam opravil, so bili pogovori papeža z vsakim škofom posebej potem pa skupaj in sedanji sveti oče Frančišek pa je to opustil, ali namenoma ali zato, ker je to pretežko, vendar je imel pogovore z vsemi nami skupaj. Vendar si nato vzame nekoliko časa in je to nekaj posebnega. Dve uri nas je poslušal in odgovarjal na naša vprašanja,“ je dejal škof Pirih.

Med škofi, ki so prvič opravljali to nalogo, so kar štirje, poleg ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta še nadškof Alojzij Cvikl in škofa Stanislav Lipovšek in France Šuštar. Slednji je za Radio Ognjišče po obisku pri papežu dejal: „V pogovoru s papežem smo se res dotaknili mnogih področij, večkrat je rekel, da naj za dopolnitve vprašamo še na kongregacijah, posebno kar se tile skrbi za duhovnike. Potem tudi glede pogovora oziroma iniciative za Radio Vatikan in na koncu smo bili izredno presenečeni in veseli, da je bila tudi izjava in priporočilo za radijski misijon Radia Ognjišče in je priporočil, kako naj odpremo srce in vrata za božjo milost in se tudi sam priporočil v molitev.“

Tudi škof Jamnik, ki je obisk prvič opravil pri Benediktu XVI. je pozdravil spodbudo papeža Frančiška k radijskem misijonu Radia Ognjišče: „Tudi zame je bilo to lepo presenečenje, da je posebej za Radio Ognjišče, za misijon, ki bo v prihodnjih dneh, papež danes dal izjavo, to je nekaj ekskluzivnega, kar potrjuje, da je Radio Ognjišče eden redkih, ki je dobil neposredno izjavo papeža, ki govori o molitvi, cerkvi, misijonski razsežnosti in družini ter teh temeljnih razsežnosti neskončnega daru vere.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...