Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mediji (foto: Izidor Šček)
Mediji

Dr. Turk: Pojem lažne novice je močno zlorabljen

Slovenija | 30.01.2018, 16:18

Mesec verskega tiska je pri koncu. Pred dnevi smo obhajali god svetega Frančiška Saleškega, ki je zavetnik katoliških novinarjev. Škof Peter Štumpf, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za sredstva družbenega obveščanja, je ob tej priložnosti opozoril na lažne novice. Spomnil je, da se Cerkev odziva nanje - s papežem Frančiškom na čelu, ki o tej problematiki razmišlja v letošnji poslanici za svetovni dan medijev. Priprave strategije za spopadanje z lažnimi novicami se je prav tako lotila Evropska komisija. Pri tem ji med drugim pomaga skupina strokovnjakov, v kateri je tudi Slovenec dr. Žiga Turk.

Škof Štumpf je na letošnjem sprejemu predstavnikov naših katoliških medijev pri predsedniku Slovenske škofovske konference, nadškofu Stanislavu Zoretu, poudaril, da Cerkev še naprej oznanja veselo novico in govori resnico. Temu smo po njegovih besedah dolžni slediti katoliški novinarji. Še posebej nam je položil na srce, da ne smemo molčati. "Ko mediji resnico ali pa dobro novico zamolčijo z namenom prezrtosti ali pa diskvalifikacije tistega, ki je resnico povedal oziroma je storil nekaj dobrega, takšen molk postane lažna novica, ki ljudje prepričuje, da se ni nič zgodilo ali pa med ljudmi vzbuja sum, da se je zgodilo nekaj, kar ni res." Škof Štumpf je opozoril na širjenje lažnih novic na svetovnem spletu. Dodal je še, da je treba razločevati med resnico in mnenji. "Eno je resnica, drugo so mnenja posameznikov ali skupin. Seveda lahko vsakdo pove svoje mnenje, ne mora pa vsak povedati kompetentnega mnenja."

Da je pojem "lažne novice" močno zlorabljen, je prepričan dr. Turk, ki bo s še 38 ostalimi strokovnjaki iz Evropske unije svetoval Evropski komisiji pri oblikovanju strategije za soočanje s tem pojavom. "Tukaj gre za več fenomenov, ki so posledica zelo korenitih, predvsem tehnoloških sprememb na medijskem področju oziroma tudi na področju komuniciranja ljudi med seboj." Skupina strokovnjakov je po besedah dr. Turka že imela prvi sestanek ter dorekla način dela in razdelila naloge. Evropska komisija želi strategijo za spopadanje z lažnimi novicami predstaviti spomladi.

Razprave o tej problematiki se sicer vrstijo ob različnih priložnostih. Med drugim so bile lažne novice osrednja tema nedavnega poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji v preteklem tednu. Udeleženci so soglašali, da ne gre za nov pojav, le digitalizacija družbe, katere del so tudi mediji, prinaša nove in vedno bolj učinkovite načine njihovega razširjanja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...