Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Predsednica NSi Ljudmila Novak za Radio Ognjišče o nadaljevanju politične poti

| 21.12.2017, 13:09

V "Pogovor o" smo povabili predsednico NSi in poslanko v DZ Ljudmilo Novak. Z njo smo se pogovarjali o aktualnih političnih zadevah. Zanimalo nas je tudi ali razmišlja o tem, da bi pustila delo v politiki. "Kar sem mogla, sem za to državo, na različnih področjih, naredila seveda je pa od volivcev odvisno ali mi bodo na naslednjih volitvah še dali svoj mandat in bom ponovno izvoljena za poslanko," je dejala Novakova.

Uvodoma je bila Novakova kritična, da vladi ni uspelo uveljaviti ustavne odločne o zasebnem šolstvu. Po njenih besedah je šlo pri tem vprašanju za popolno sprenevedanja tako premiera Mira Cerarja kot tudi predsednika državnega zbora Milana Brgleza. "Če bi bil predsednik vlade odločen bi lahko ta zakon sprejeli z opozicijo," je dejala in bila kritična tudi do ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ki je vatikanskega državnega tajnika za odnose z državami Paula Richarda Gallagherja prosil, da naj naj opozori Slovensko škofovsko konferenco in "nekatere upokojene škofe", naj s svojimi izjavami o zasebnem šolstvu ne prilivajo olja na ogenj. "To ni nobenega prava diplomacija, to je barbarska diplomacija, ki smo je žal navajeni pri tem ministru," je povedala sogovornica, ki je nekaj krepkih izrekla tudi na račun celotne koalicije. "Imamo koalicijo. Sicer se pa vidi, da se ta koalicija ne more v ničemer več sporazumeti. Vsaka stranka glasuje po svoje. Tudi znotraj največje vladne stranke imajo različne struje."

Moti jo, da vladna koalicija presliši dobre predloge opozicije in ne kaže skoraj nobenega posluha za sodelovanje. Med ukrepi, ki so jih predlagali v NSi je omenila večjo davčno olajšavo iz tri tisoč na sedem tisoč evrov. "To bi pomagalo tudi tem delavcem migrantom, ki morajo sedaj v Sloveniji doplačati precej visoke zneske, ker je v Avstriji ta davčna olajšava nižja in s tem ne bi reševali samo njih ampak predvsem naše državljane. Nekateri so predlagali višjo minimalno plačo, nekateri znižanje DDV-ja, mi smo predlagali, da bi ostala enaka bruto plača in bi ljudje dobili višje neto izplačilo. Žal vsak gleda smo svojo idejo, premalo pa je tega, da bi pomagali ljudem."

V luči aktualnih razmer v zdravstvu je kot zelo negativno ocenila delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. "Ministrica ni naredila nobene prave reforme, ker se ni vedela niti pogovarjati z različnimi zainteresiranimi stranmi oz. z izvajalci v zdravstveni dejavnosti. In tiste poteze in zakone, ki jih je predlagala in sforsirala, niso pomenili koraka naprej ampak korak nazaj."

Novakova, ki je odgovarjala tudi na vprašanja poslušalcev je komentirala tudi izid predsedniške tekme in dodala, da se bo v petek kljub temu, da ni bila izvoljena kot poslanka udeležila prisege Boruta Pahorja v državnem zboru. Gre za spoštovanje do instituta predsednika, je dejala, na vprašanje ali razmišlja o odhodu iz politike pa dejala, da zanekrat o tem ne razmišlja in da namerava kandidrati na državnozborskih volitvah. "Politika zagotovo ni moja prva ljubezen, sem se pa dala na razpolago že leta 2001, ko sem pristala, da sem kandidirala na lokalnih volitvah in postala županja in potem se je ta moja poklicna politična pot nadaljevala. Kar sem mogla, sem za to državo, na različnih področjih, naredila seveda je pa od volivcev odvisno ali mi bodo na naslednjih volitvah še dali svoj mandat in bom ponovno izvoljena za poslanko," je dejala Novakova in ob sklepu vsem zaželela bogato doživete božične praznike in vse dobro v novem letu.

Vabljeni k poslušanju pogovora.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...