Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Sneg letos le v višjih legah (foto: ARO)
Sneg letos le v višjih legah

Minus 25 stopinj na Silvestrovo?

Kmetijstvo | 31.12.2017, 07:41

So bili tudi tako mrzli silvestrski večeri, ko smo beležili tudi debelo snežno odejo, a letošnje Silvestrovo vremensko gledano ne bo nič posebnega, pravi vremenoslovec Janez Markošek. Od zahoda se bo namreč širila oblačnost, zvečer pa bo ponekod na Primorskem in Notranjskem občasno že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ki je znanilec sprememb, temperature pa bodo najvišje v na vzhodu države, do 12°C.

Tudi silvestrska noč bo oblačna, vetrovna in v zahodni polovici države tudi deževna. Novo leto se bo začelo z oblačnim in deževnim vremenom, jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli 0, drugod pa od 4 do 9 stopinj °C. Meja sneženja se bo popoldne in zvečer ponekod spustila do nižin.

A pogled v zgodovino postreže z zelo zanimivimi vremenskimi silvestrskimi situacijami. Pred 111 leti je bil tak mraz, da je vse pokalo, pred 41 leti pa smo bili na Silvestrovo priča izjemnemu vremenskemu temperaturnemu preobratu.

Silvestrovo 1906: Visoka snežna odeja in rekordno mrzlo

Leto 1906 se je v večjem delu Slovenije zaključilo z zelo debelo snežno odejo in hudim mrazom. V Dolenjem Medvedjem selu pri Trebnjem je termometer ob 7. uri pokazal -27,2 °C, snežna odeja je bila visoka 61 cm. V Žireh so pri 68 cm visoki snežni odeji izmerili -25,5 °C, v Postojni pri 45 cm snega -23,2 °C in v Kamniku -22,5 °C pri 49 cm snega. V Celju je bila takrat najnižja jutranja temperatura -24,0 °C in višina snega 70 cm, v Ljubljani pa -19,8 °C pri 71 cm snega.

Silvestrovo 1976: Izjemen temperaturni obrat

Jugozahodni veter je na silvestrsko jutro 1976 iz nekaterih kotanj, kjer je bil močan temperaturni obrat spihal hladen zrak, tako da se je samo v nekaj urah ogrelo za 20 °C. V Novi vasi na Blokah se je v pretekli noči še ohladilo do -25,3 °C, ob 7. uri zjutraj pa je bilo ob vetru že -3,2 °C. Podobno je bilo na Rakitni, kjer se je do 7. ure zjutraj segrelo z -24,0 °C na -4,5 °C. Zvečer je veter prevetril tudi nekatere nižine v vzhodnem delu Slovenije, zato je bila razlika v temperaturi med prepihanimi in zatišnimi kraji zelo velika. Podatki ARSO kažejo, da je bilo takrat na silvestrski večer v Slovenskih Konjicah 3,3 °C, na Pragerskem so izmerili -10 °C, v Murski Soboti pa celo -15,7 °C!

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.