Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Papež med opoldanskim nagovorom (foto: RV/AFP)
Papež med opoldanskim nagovorom

Papež Frančišek vabi: Ustavite se v tišini in molitvi pred jaslicami

24.12.2017, 14:25

Prvi sveti večer letos obhajamo že ob koncu četrte adventne nedelje. Papež Frančišek tako ni izpustil rednega opoldanskega nagovora. Tokrat je pozornost zbranih na Trgu svetega Petra usmeril v občudovanje Marijine ponižnosti, v kateri jo odkrivamo kot pravo učenko svojega Sina. Jezus je na svet prišel izpolnit Očetovo voljo, kot beremo v pismu Hebrejcem: Glej, prihajam, da izpolnim, o Bog, tvojo voljo. (10,7) V takšnem razpoloženju je živela tudi njegova mati Marija.

Papež Frančišek je z novo lučjo posvetil na vsem znano besedilo, ki govori o angelovi napovedi Jezusovega rojstva. Po dolgi angelovi razlagi kdo in kaj vse bo napovedani Marijin Sin, z njene strani slišimo skromen in ponižen odgovor: Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. (Lk 1,38) Ne prevzame je veličastnost njene prihodnje vloge. Za njo je pomembno le, da živi in dela tako, kot je všeč Bogu. Z njenim sodelovanjem želi svetu podariti odrešenje.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je sveti oče množico romarjev in vse ljudi dobre volje kar dvakrat povabil k tihi molitvi. Prosil je, naj molimo za vse, ki trpijo zaradi nasilja, še posebej za to, da bi bili ob božiču osvobojeni ugrabljeni duhovniki, redovniki in redovnice ter verni laiki. Povabil je tudi k molitvi za najmanj 200 žrtev tropskega viharja na jugu Filipinov, ki je sprožil številne hudourniške poplave in zemeljske plazove.

Papež Frančišek je prav tako povabil h kratki osebni pripravi na božično praznovanje. "V teh urah, ki nas še ločijo od božiča, res priporočam, poiščite kakšen trenutek in se ustavite v tišini in molitvi pred jaslicami, da bi v srcu počastili skrivnost pravega Božiča, tistega Jezusovega, ki se nam približuje z ljubeznijo, ponižnostjo in nežnostjo." K priporočilu, naj poiščemo trenutek tišine pred jaslicami zase, je papež Frančišek dodal še željo, naj se takrat tudi njega spomnimo v molitvi.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...