Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek: Sad vojne je smrt

Svet | 02.11.2017, 17:24

Papež Frančišek je ob dnevu spomina na vse verne rajne obiskal ameriško pokopališče v Nettunu južno od Rima. Tam je pokopanih več kot 7.800 ameriških vojakov, ki so med drugo svetovno vojno izgubili življenje v različnih bitkah na italijanskih tleh. V 490 grobovih ležijo neznani vojaki, v dvanajstih ženske, ki so pripadale Rdečemu križu ali bile rezervne vojakinje. Sveti oče se je najprej v tihi molitvi ustavil med belimi nagrobnimi spomeniki, nato je daroval sveto mašo za vse padle v vojnah.

Papež Frančišek je med pridigo spregovoril o upanju, ki se velikokrat rodi in požene svoje korenine v človeških ranah in bolečinah. Kot je dodal, nam v trenutkih trpljenja upanje pomaga upreti pogled v nebo in hkrati prositi Gospoda, naj ustavi vojne in nekoristne pokole. "Danes, ko je svet še enkrat v vojni in se pripravlja, da gre še bolj v vojno. Ne več, Gospod, ne več. Z vojno se izgubi vse," je dejal sveti oče. Po njegovih besedah je vojna uničenje nas samih.

Papež Frančišek je ugotavljal, da se človeštvo ničesar ne nauči iz zgodovine. Ljudje so prepričani, da bodo z vojno prinesli nov svet in ustvarili pomlad, a konča se v strašni in kruti zimi, v kraljestvu groze in smrti.

Sveti oče je povabil k molitvi za vse, ki so izgubili življenje v vojnah, tudi za nedolžne otroke. "To je sad vojne - smrt," je poudari. "Gospod naj nam da milost, da bomo jokali," je sklenil.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...