Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

P. Čuden: Pri vprašanju beguncev gre predvsem za človeka

| 28.10.2017, 10:12

V Barceloni se je danes sklenila 13. redna generalna skupščina reda manjših bratov frančiškanov na kateri so razpravljali o pojavu migracije in migrantih v Evropi. Iz Slovenije sta se srečanja udeležila frančiškanski provincialni minister p. Marjan Čuden in tajnik južnoslovanske konference provincialnih ministrov p. Robert Bahčič.

Generalne skupščine so vsake dve leti in se jih udeležujejo provincialni ministri frančiškanskih provinc, ki se nahajajo v Evropi ter tajniki posameznih konferenc. Kot je povedal p. Čuden za naš radio so bili glavni poudarki konference begunci in migranti v Evropi. Dejal je, da na njih ne smemo gledati kot na pritepencev ampak kot može in žene, otroke, ki trpijo in so pogosto lačni. "Moramo pa se zavedati, da niso kriminalci ali teroristi in tudi zanje veljajo človekove pravice. So predvsem nedolžne žrtve, ki imajo pravico do življenja."

Kot je povzel besede enega od razpravljavcev p. Čuden, begunci res niso "angeli", vendar so se znašli v položaju za katerega niso sami krivi. "Da vidimo begunca in migranta pred našimi vrati to ni samo vprašanje človečnosti ampak tudi vprašanje vere. Kdor v ubogih migrantih, beguncih vidi Jezusa do njih ne bo zadržan in jih ne bo odpravil od daleč."

Sogovorniki so v minulem tednu večkrat opozorili, da ponekod migranti postajajo novi sužnji, čemur pa bi se morali vsi zoperstaviti. "In dolžnost Cerkve je, da skupaj z državnimi ustanovami kolikor lahko skrbi za njihovo dostojanstvo ne glede na politično ali pa versko pripadnost. pomembno je, da dobijo zaposlitev, saj delo občuva človeku dostojanstvo in delo povezuje." Pri tovrstnem povezovanju lahko največ naredijo sodelavci Karitas, ki se najprej srečajo s temi osebami je dejal p. Čuden. "Preko njih bodo spoznali in spoštovali našo kulturo in naš svet vrednost."

Pri delu z migranti je p. Čuden spomnil na besede papeža Frančiška, ki je dejal, da jih je potrebno sprejeti, zaščiti in integrirati. "Pri vprašanju beguncev gre predvsem za človeka. Pomembno je ljubiti. Božji načrt nas vabi, da storimo vse, da v naši sredi nihče ne bo tujec," je za Radio Ognjišče dejal p. Marjan Čuden, ki je spregovoril tudi o tem, ali je na srečanju odmevalo vprašanje o neodvisnosti Katalonije.

Več pa v pogovoru.

Sveta maša
Sveta maša © p. dr. Robert Bahčič

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...