Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji (foto: Izidor Šček)
Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji

Od Marije k Mariji 2017

05.09.2017, 12:08

Letošnje radijsko kolesarsko romanje bo potekalo od cerkve Marijinega oznanjenja pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani do cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu pri Škofji Loki, kjer bo ob ob sklepu, 8. septembra, na praznik Marijinega rojstva, skupno srečanje in maša ob 10.30h.

Včasih so rekli, da naj bi med velikim in malim šmarnom vsaka Slovenka in Slovenec poromala v eno od Marijinih božjepotnih cerkva. To že osem let počnemo tudi na Radiu Ognjišče, ko obujamo tradicionalna šmarna romanja in s kolesom obiščemo mnoge lepe kraje ter se pogovorimo z zanimivimi ljudmi.

Začeli bomo v sredo, 6. septembra, v Ljubljani s sveto mašo ob 7. uri v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju. Pot nas bo peljala do Polhovega Gradca. Ta župnija je zelo povezana z misijoni. Njen župnik Bogdan Oražem, ki jo vodi že 20 let, nam bo povedal, zakaj in kako jim pomagajo.

Pot nas bo vodila skozi Briše, kjer so na cerkvi Sv. Treh kraljev nedavno zamenjali zvonik
Pot nas bo vodila skozi Briše, kjer so na cerkvi Sv. Treh kraljev nedavno zamenjali zvonik © Blaž Lesnik

Šentjošt, prijetna vasica nad Horjulom, je znana po Kapeli mučencev in znanih restavratorjih Kavčičih, ki so v dneh predogleda kolesarske poti ravno obnavljali mize za slovenski parlament.

V Smrečju, kjer obnavljajo cerkvico Marijinega vnebovzetja, bomo skupaj z radijskimi poslušalci molili opoldansko molitev, po njej pa se bomo spustili v Žiri, kjer nas bo pričakal novi župnik Andrej Jemec.

Cerkev Marijinega vnebovzetja v Smrečju, nekoč pomembna božjepotna točka
Cerkev Marijinega vnebovzetja v Smrečju, nekoč pomembna božjepotna točka © Blaž Lesnik

5 kilometrov klanca navzgor na Govejk, rojstni kraj letošnjega novomašnika Gabrijela Kavčiča, in še nadaljnjih pet v vasico Gore (nima zastonj takega imena :)), ki je močna, živa župnija in ravno v tem času praznuje 150 let.

Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene (Gore)
Župnijska cerkev sv. Marije Magdalene (Gore) © Blaž Lesnik

Vzponov bo za prvi dan dovolj, zato samo spust do Idrije, kjer si bomo odpočili in nabrali moči za drugi dan kolesarskega romanja Od Marije k Mariji.

Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji
Kolesarsko romanje Od Marije k Mariji © Izidor Šček

Pot nas bo drugi dan, v četrtek, 7. septembra, vodila mimo Spodnje Idrije, kjer imajo cerkev Marije vnebovzete – Marije na skalci, do Cerknega, sledil bo vzpon do Lajš, tam pa bomo skupaj zmolili opoldansko molitev.

Spustili se bomo v Poljansko dolino do Gorenje vasi in mimo Poljan in Visokega (letos praznujejo 100 let, kar je Tavčar napisal roman Cvetje v jeseni) prišli do Škofje Loke – na cilj našega drugega kolesarskega dne.

Tretji dan, praznik Marijinega rojstva, 8. september, bo ob 10.30h zaznamovala skupna romarska maša s poslušalci v Crngrobu, sledila pa bo pot na Radio Ognjišče v Šentvid.

Prepričani smo, da bo tudi letošnje kolesarsko romanje postreglo z zanimivi radijskimi javljanji. Vabimo vas k poslušanju in vas pričakujemo v Crngrobu.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...