Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Mati Terezija (foto: ARO)
Mati Terezija

Obhajamo god Matere Terezije in se spominjamo 20. obletnice njene smrti

Svet | 05.09.2017, 00:45

5. septembra pred 20 leti je umrla Mati Terezija. Danes obhajamo tudi god ustanoviteljice reda misijonark ljubezni, ki je bila pred dobrim letom dni razglašena za svetnico. Slovesnosti se vrstijo tako v kraju njenega delovanja, indijskem mestu Kalkuta, kot drugod po krščanskem svetu. V Sloveniji njene misijonarke ljubezni delujejo na Ježici v Ljubljani, kjer bo popoldne ob 17h najprej molitvena ura, sledila bo sveta maša, ki jo bo daroval škof Franc Šuštar. Spomin na današnjo godovnjakinjo bomo počastili tudi sodelavci Radia Ognjišče, saj je sozavetnica naše kapele.

Ob razglasitvi Matere Terezije za svetnico pred dobrim letom dni je za agencijo CNA o trenutku, ko jo je spoznal, spregovoril ameriški novinar Joe McGowan mlajši. Novico o njej in njenem služenju najrevnejšim je namreč prvi predstavil mednarodni javnosti.

McGowan je bil 42 let novinar ameriške tiskovne agencije Associated Press, poročal je z vojnih in popotresnih območij. Leta 1966 je bil vodja dopisništva, ki je pokrivalo veliko območje - Indijo, Pakistan, Afganistan, Nepal, Šrilanko in Maldive. Ko je nekega dne v lovu za zanimivimi zgodbami v Kalkuti govoril z urednikom enega od časopisov, mu je ta omenil majhno redovnico, ki je z blatnih ulic omenjenega indijskega mesta reševala umirajoče. McGowan se je odpeljal do doma, kjer je skrbela zanje, in dva dni spremljal njeno delo. Takrat v Kalkuti ni bilo dovolj postelj in prostora v bolnišnicah. Neozdravljivo bolne so morale družine vzeti k sebi. Če niso imeli svojcev, so umrli na pločniku.

Kot je za agencijo CNA povedal McGowan, ga je poslanstvo Matere Terezije zelo prevzelo, kot je dodal, se je to odražalo tudi v njegovem poročanju o njej. "Zaslužila si je svetništvo. Svetnica je bila vse svoje življenje. Bila je tako skromna in prijetna," je poudaril. McGowan ni katoličan, a spoštuje njeno delo, za katerega bi sama po njegovem dejala, da je le izpolnjevanje Božje volje. "To je bilo njeno življenje, s tem se ni hvalila."

McGowan je Mater Terezijo srečal še enkrat - ko je maja 1989 obiskala Denver v ZDA. Izročila mu je sporočilce, v katerega je zapisala: "Tako kot ima Jezus rad tebe, imej tudi ti rad bližnje. Bog te blagoslovi." McGowan je poudaril, da je to sporočilce ena največjih dragocenosti, ki jih hrani.

Svet, Cerkev po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...