Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Francka Rajnar (foto: Robert Božič)
Francka Rajnar

Naša gostja: Francka Rajnar

Kmetijstvo | 20.08.2017, 11:31

Tik pred praznikom Marijinega Vnebovzetja smo v oddaji Naš gost spoznali bogato življenje naše zveste poslušalke, Francke Rajnar iz Krtine pri Šentlovrencu na Dolenjskem. Iskriva gospa, polna vere in vedrine ter življenjskega optimizma, ki bo prav kmalu dopolnila devetdeset let, je presenečala s svojim klenim razmišljanjem, vrednotenjem aktualnih dogodkov in odličnim spominom na mlada leta, ki so povezana s Kmetijsko in gospodinjsko šolo v Mali Loki, kjer je desetletje pred njeno ukinitvijo delovala kot inštruktorica.

Sprejeti križ in zaupati

Francko Rajnar je v zadnjih letih zaznamoval križ trpljenja, saj je ostala brez obeh nog in je na vozičku ter odvisna od pomoči najbližjih: "Jaz sem to sprejela in se nič ne obremenjujem in sploh ne maram, da me kdo milva (pomiluje). Takim pravim, kar nehaj, saj greste vsi za mano... "

Otroci so domiselno poskrbeli za številne tehnične pripomočke, ki ji olajšajo mobilnost, vnuki pa so zadnje čase tisti, ki jo "večkrat kam zapeljejo". Posebej rada je vse življenje z zaupanjem poromala "k njeni" Mariji Vnebovzeti na Zaplazu. Posebej so se ji v spomin vtisnila romanja, ki jih je na Rakovnik in Brezje peš opravila kot mlado dekle. Ne mine pa dan, da se ne bi zatekala k Mariji: "Dostikrat je tako težko, pa pravim, ljuba Marija, kje pa si? Pa je "prec" bolje. Zaupat moraš, zaupat, pol pa rečt hvala ali pa, mi nismo nikoli rekli hvala, mi smo rekli Boh lonej!"

Boga na prvo mesto...

Francka pozorno spremlja dogajanje, tako doma, kot po svetu. Posebej jo moti, ker danes svet stavi na sprevržene vrednote. Prepričana je, da to ne bo prineslo nič dobrega: "Zdej je pa to vse drgač! Zdej je pa to vse čist drgač! Vse se žihr (počne), samo dobit te ne smejo. Kradeš žihr, golfaš žihr, lažeš žihr! Jaz to ne odobravam. In potem kar povem: "Boga postavte na prvo mesto, pa bo vse dobro!"

Pisma Francki Rajnar
Pisma Francki Rajnar © Robert Božič

Še po dobrih šestih desetletjih je povezana z mnogimi dekleti, s katerimi se je srečala na Mali Loki. Največkrat si napišejo pisma, v zadnjih letih pa se tudi slišijo po telefonu. Tem dekletom je bila marsikdaj tudi zaupnica in vedno jim je polagala na srce: "Kadar boš v problemih, kadar se bo šlo za življenje, boš na življenjskem križišču, takrat postavi Boga na prvo mesto in se ti ni treba nič bat!" Slednje polaga na srce tudi svojim otrokom in vnukom in v pogovoru nam je zaupala, da se je v vseh preizkušnjah svojega življenja tega držala tudi sama.

Kuharski recepti
Kuharski recepti © Robert Božič

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora!

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...