Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Damjan Ahlin (foto: Matjaž Merljak)
Damjan Ahlin

Poslanstvo SKA se nadaljuje

Slovenci po svetu | 16.08.2017, 09:39 Matjaž Merljak

Slovenska kulturna akcija SKA v Argentini deluje že od leta 1954, z letošnjim letom jo vodi nov odbor. Pogovarjali smo se s predsednikom Damijanom Ahlinom.

Vse rojake po svetu, še najbolj pa tiste, ki so ji bili najbolj blizu, je konec lanskega leta presenetila novica, da je umrla dr. Katica Cukjati. Bila je pomembna kulturna delavka, eden pomembnih stebrov slovenske skupnosti v Argentini in tudi predsednica Slovenske kulturne akcije SKA. Gojila stike s slovenskimi kulturniki po vsem svetu, saj SKA že od vsega začetka 20. februarja leta 1954 povezuje slovenske kulturnike, ki so morali po drugi svetovni vojni v svet - zato tudi ni bila deležna odobravanja oblasti v Sloveniji po drugi svetovni vojni. Ustanovitelji in prvi predstavniki Zorko Simčič, Tine Debeljak, Ruda Jurčec, Ladislav Lenček ... so bili visoko v kulturni eliti. SKA je vedno predstavljala široko kulturno paleto, s poudarkom na kakovosti del. To je velik izziv za novo vodstvo organizacije, saj je pri mladih kulturnih ustvarjalcih opaziti šibkejše znanje slovenščine.

Odhod dr. Katice Cukjati v večnost je bil velik prelom v dejavnosti SKA in na majskem občnem zboru organizacije so po pregledu vseh poročil in njihovi potrditvi izbrali novo vodstvo: predsednik Damijan Ahlin; podpredsednik msgr. dr. Jure Rode; tajnica Teodora Geržinič; blagajničarka Marjana Pirc; urednik Meddobja Tone Mizerit. Posamezne sekcije pa vodijo: literarni odsek,Vinko Rode; likovni odsek Andrejka Dolinar; teološki odsek Franci Cukjati; zgodovinski odsek Veronika Kremžar; družbeno-politični odsek Tone Mizerit in Damijan Ahlin.

Vsi odborniki so mnenja, da je zelo pomembno, da delajo za prihodnost in tako so v prvem pogledu mladi rodovi: mladim ustvarjalcem bodo nudili možnost, da se izkažejo in sodelujejo. Ti so že zelo dejavni na likovnem in glasbenem področju, pa tudi pri zgodovini, narodopisju ... Spodbujali jih bodo k resnim dejavnostim, starejši pa se bodo morali prilagajati modernejšemu ustvarjanju.

SKA bo še naprej izdajala informativni bilten Glas SKA in pripravljala kulturne večere. Na obisku v Sloveniji - sicer je bil to njegov osebni dopust - se je Damjan Ahlin srečal z ljudmi, ki so dejavni na področju kulture.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...