Rok MihevcRok Mihevc
Zelenjava na trgovskih policah: Je pridelovalec dobil pošteno plačilo? (foto: ARO)
Zelenjava na trgovskih policah: Je pridelovalec dobil pošteno plačilo?

Hogan: Pomagajte odpraviti pomanjkljivosti v verigi preskrbe s hrano

Kmetijstvo | 26.08.2017, 15:15

Evropska komisija je sredi avgusta začela vseevropsko javno posvetovanje o pravičnejši verigi preskrbe s hrano, s čimer želi oceniti nujnost in smotrnost morebitnih ukrepov, ki bi jih bilo treba sprejeti na evropski ravni, da bi odpravili ali uredili nepoštene trgovinske prakse v zvezi z agroživilskimi produkti.

Kmetje in vsi državljani, pa tudi zainteresirane skupine, so pozvani, da izrazijo svoja stališča o delovanju verige preskrbe s hrano prek spletnega posvetovanja, ki bo potekalo do 17. novembra, so sporočili iz Bruslja.

Obstajajo znaki, da dodana vrednost v verigi preskrbe s hrano ni ustrezno porazdeljena po vseh ravneh verige, na primer zaradi razlik v pogajalski moči med manjšimi in zato ranljivejšimi gospodarskimi subjekti, vključno s kmeti in malimi podjetji, ter njihovimi gospodarsko močnejšimi in močno povezanimi trgovinskimi partnerji.

Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je ob začetku tega projekt opozoril, da so kmetje prvi člen v verigi in da brez njih ne bi bilo živil za predelavo, prodajo in porabo in opozoril na dejstvo, da "ugotavljajo, da so pogosto njen najšibkejši člen. Zato si v skladu z dolgoletnim stališčem komisije v podporo evropskim kmetom prizadevajo, da bi odpravili pomanjkljivosti v verigi preskrbe s hrano."

Komisija želi tudi oceniti, kako pregleden je trg po vsej verigi in kje so mogoče izboljšave. Glede na potrebo po določeni stopnji konkurence bo posvetovanje prispevalo k oceni, ali je treba dodatno urediti preglednost trga EU.

S posebnim vprašalnikom pa želi ugotoviti tudi zanimanje proizvajalcev za sodelovanje in uporabo tako imenovanih sporazumov o delitvi vrednosti, ki se že uporabljajo v nekaterih sektorjih, kot je naprimer sladkor.

Posvetovanje temelji na delu Projektne skupine za kmetijske trge, ki jo je komisar Hogan ustanovil januarja 2016. Skupina je predlagala številne konkretne načine, kako okrepiti položaj kmetov v verigi preskrbe s hrano, pri čemer bo posvetovanje temeljilo na tem delu in bo izhodišče za morebitno prihodnje delo Komisije.

Morebitni prihodnji predlogi komisije bodo skladni tudi s širšim pristopom za poenostavitev in posodobitev skupne kmetijske politike, so še sporočili iz Bruslja.

Vabljeni, da tudi sami posredujete svoje mnenje!

Kmetijstvo
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...