Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Škof Lipovšek: Kako živimo in uresničujemo Jezusov evangelij?

Slovenija | 30.07.2017, 13:01

Približno tisoč ljudi, med njimi predstavniki političnega in verskega življenja, je dopoldne pod Vršičem zaznamovalo sto prvo obletnico ruske kapelice. Kot je znano, je bila postavljena v spomin na ruske vojake, ki jih je med gradnjo ceste čez naš najvišji gorski prelaz zasul snežni plaz. Polaganjem vencev in več nagovorom je sledila molitev panihida, ki jo je vodil delegat Ruske Pravoslavne Cerkve. Že sinoči je bila v kranjskogorski župnijski cerkvi sveta maša za umrle v nesreči na Vršiču in za padle v prvi svetovni vojni.

Včerajšnjo spominsko sveto mašo v cerkvi Vnebovzetja Device Marije je daroval predsednik Slovenskega ekumenskega sveta pri Slovenski škofovski konferenci, celjski škof Stanislav Lipovšek. V pridigi je opozoril na pomen ekumenske razsežnosti našega krščanskega življenja. "Kristjani se moramo vedno znova vprašati, kako je z nami, kako živimo in uresničujemo Jezusov evangelij. To še posebej velja za naše medsebojne odnose, za našo medsebojno edinost in ljubezen, ki je po zapovedi našega Gospoda razpoznavno znamenje Kristusovih učencev."

Škof Lipovšek je spomnil, da letošnje srečanje pri ruski kapelici mineva v luči dveh pomembnih dogodkov. "V teh dneh končujejo svojo romarsko pot po Rusiji relikvije škofa Nikolaja iz Mire v Mali Aziji, ki je izredno priljubljen svetnik med verniki Katoliške in Ruske Pravoslavne Cerkve. V avgustu pa bo Rusko Pravoslavno Cerkev obiskal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki medijsko velja za drugo osebnost Katoliške Cerkve." Škof Lipovšek je zaželel, naj vsa ta plemenita prizadevanja poživlja in bogati tudi tokratna slovesnost pod Vršičem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...