Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nadškof Uran v Lurdu poudaril aktualnost Marijinega sporočila Bernardki

Slovenija | 19.07.2017, 11:01

Slovenski bolniki in njihovi spremljevalci, ki so se že 12. leto zapored pridružili romanju v Lurd v organizaciji italijanske neprofitne organizacije Unitalsi, so se zjutraj zbrali pred votlino prikazovanj. Sveto mašo je daroval nadškof Alojz Uran. Opozoril je na aktualnost sporočila, ki ga je Božja Mati pred skoraj 160 leti tam predala Bernardki.

Tako kot je nekoč nagovorila štirinajstletno dekle, se Marija po besedah nadškofa Urana danes obrača na nas. "Kliče nas, naj sprejmemo njeno sporočilo, ki je še naprej aktualno: sprejeti svoje življenje kot dar, kot pokoro, kot preizkušnjo, hoditi z Jezusom Kristusom po poti križa in hrepeneti po večnosti, po nebesih, ki jih nosimo po zaupanju v sebi."

Nadškof Uran je spomnil, da so dogodki v Lurdu povezani z dogodki iz zgodovine. Marija, ki je bila za vselej poslana, da kaže pot k Bogu, je namreč znala odgovoriti na njegov poziv, postala je Jezusova in nato tudi naša mati ter je v večni slavi naša priprošnjica. "Ona je zmagovalka nad vsem hudim, kar prihaja nad človeštvo, zato jo iskreno prosimo, da bi po njeni poti vere tudi mi znali sprejeti svoje preizkušnje, bolezni, da bi znali stopiti na pot očiščenja ter obenem v preprostosti srca izprositi milost in pomoč sami sebi, našim družinam, domačim, našemu narodu in vsemu človeštvu."

62 Slovencev, ki so v Lurd poromali z italijanskimi bolniki in njihovimi spremljevalci, poleg nadškofa Urana spremljata še bolnišnični duhovnik in lurški kaplan Miro Šlibar ter vikar za Slovence v goriški škofiji Karlo Bolčina. Domov se bodo vrnili jutri oziroma v petek, odvisno od tega, ali so se odločili za pot z letalom ali vlakom.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.