Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Bruselj pričakuje uresničitev arbitražne razsodbe

Slovenija | 04.07.2017, 17:56

Po objavi odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško se vlada v Ljubljani pripravlja na njeno udejanjenje. V prihodnjih dneh bo po napovedih virov za to oblikovala posebno delovno skupino. Že jutri dopoldne je naš premier Miro Cerar na pogovor povabil ves politični vrh. Evropska komisija uresničitev arbitražne razsodbe pričakuje tako od Slovenije kot od Hrvaške, pri tem je pripravljena tudi sama pomagati.

Evropska komisija je o odločitvi arbitražnega sodišča o kopenski in morski meji med Slovenijo in Hrvaško razpravljala na rednem tedenskem kolegiju v Strasbourgu. "Evropska komisija je vselej podpirala mirno rešitev mejnih sporov," je spomnil njen prvi podpredsednik Frans Timmermans. Pozdravil je napovedano srečanje premierjev obeh držav Mira Cerarja in Andreja Plenkovića 12. julija ter da sta se strani dogovorili, da do takrat ne bo nikakršnih enostranskih dejanj. "Evropska komisija upa, da se bosta premierja dogovorila, kako najbolje uresničiti arbitražno razsodbo. Evropska komisija je, seveda, pripravljena posredovati ali prispevati k procesu." Na vprašanje, kako konkretno lahko Bruselj pomaga najti izhod iz nastalega položaja, ko so stališča strani povsem različna, je Timmermans odgovoril, da je v Evropski uniji veliko težav, a se vedno izvije iz pasti. Pripravljenost na srečanje in pogovore je po njegovih besedah dobro znamenje.

Kot je znano, se je na arbitražno razsodbo že pred Evropsko komisijo odzval vodja politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber. Med drugim je poudaril, da morata državi najti pot in še naprej voditi dialog. Evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle mu je poslal pismo, v katerem je pozdravil poziv k dialogu, a opozoril, da se je z arbitražnim sporazumom odločitev o sporu o meji prestavila na arbitražno sodišče, zato ni potrebe, da bi se različno interpretiralo njegovo odločitev sodišča. Nujen je dialog o uresničitvi odločitve.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...