Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

Cerar: Umika s Trdinovega vrha še ne bo

Slovenija | 01.07.2017, 14:30

Sodba arbitražnega sodišča je tema številka ena tudi danes. Premier Miro Cerar se bo po razsodbi, zaradi katere se je več slovenskih hiš znašlo na hrvaški strani, danes v Rázkrižju, Hotizi in Miríšču srečal s predstavniki lokalnih oblasti in prebivalci. Včeraj sta o odločitvi v Haagu govorila tudi slovenski predsednik Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar-Kitarović. V Dubrovniku sta se namreč sestala na dvostranskem srečanju ob robu vrha Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi.

To je bilo prvo srečanje predsednikov držav po objavi odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Rezultat pogovorov je kratek in jasen: "Glede na nespremenjeni stališči obeh držav o spoštovanju arbitražnega sodišča sta sklenila, da je v teh okoliščinah toliko bolj pomembno nadaljevanje njunega dialoga in medsebojnega zaupanja ter dialoga med državama," so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Po srečanju za zaprtimi vrati izjav ne Pahor ne hrvaška predsednica nista dajala.

Je pa Kolinda Grabar-Kitarović pred tem v Dubrovniku ocenila, da lahko enostranske poteze povzročijo incidente. Povedala je, da bo arbitražna sodba ostala zapisana v negativni luči zaradi obnašanja nekdanjega slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in slovenske agentke v postopku Simone Drenik, "še bolj" pa zaradi predsednika arbitražnega sodišča Guillaumea. Po njenem mnenju bodo razmere v naslednjih nekaj mesecih težke in zapletene.

Premier Miro Cerar je večkrat v izjavi za medije dejal, da se izvrševanje arbitražne odločbe ne more začeti že danes. Napovedal je, da se bo Slovenija na hrvaško stran prihodnji teden obrnila tudi s posebno noto. »Da bi začeli skupne pogovore in dogovore o implementaciji in začeli bomo tudi lastne priprave na te postopke izvršitve odločbe. Do tedaj je neprimerno, da bi katerakoli stran provocirala drugo s kakšnimi enostranskimi dejanji. Zato pozivam vse državljane, tudi ribiče in druge na obmejnih območjih, da se vzdržijo dejanj, ki bi pomenila izzivanje, neko provokacijo.«

Za koordinacijo uresničitve sodbe arbitražnega sodišča bo skrbela posebna skupina, je napovedal premier. »Vlada bo že prihodnji teden formalno ustanovila to skupino, da se pripravimo na izvršitev arbitražne odločbe.« V pogovoru za Radio Slovenija je Cerar dejal, da so se na seji vlade pogovarjali tudi o čisto konkretnih stvareh, denimo, kdaj se bo Slovenska vojska umaknila iz vojašnice na Trdinovem vrhu. Nakazal je, da se bo to zgodilo, ko bodo s Hrvaško začeli dosegati sporazum o tem, kako bomo umaknili vsak svoje. Tudi slovenski ribiči tako še nimajo pravnih podlag, da bi lovili na območju Piranskega zaliva, ki je s sodbo pripadel Sloveniji. So se pa na vladi že dogovorili glede nekaterih nalog geodetske uprave, da se začne čim prej delati na tem, da se bodo narisali novi zemljevidi. Premier bo nekatere obmejne občine obiskal danes popoldne, in sicer Razkrižje, Hotizo in Miríšče.

Slovenija, Svet, Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...