Marjan Bunič
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Bečići (foto: Tone Gorjup)
Bečići

FOTO: 3. dan 15. počitnic RO: Hotela Mediteran in Tara v Bečićih

17.06.2017, 22:13

Bečići so bili po drugi svetovni vojni vasica ob obmorski cesti, ki povezuje Budvo in Ulcinj. Danes je tam vsaj desetkrat več hiš, veliko turistično naselje s hoteli ter večje število vil in drugih počitniških hiš. Ob morju se v smeri vzhod - zahod razteza skoraj dva kilometra dolga peščena plaža, verjetno ena najlepših v Črni Gori. Dan so začeli s sveto mašo, sklenili pa z veselim večerom, ki sta ga Jure in Urša poimenovala Zakonca.

Na vzhodni strani jo oklepa strmo pobočje, na zahodni pa skalnat polotok Zavala. Na vzpetini sredi Bečićev stoji majhna pravoslavna cerkvice sv. Tomaža. Črnogorci so večinoma pravoslavne vere, katoličanov je le nekaj odstotkov, zato prevladujejo pravoslavna svetišča. Največ jih pripada Srbski pravoslavni Cerkvi, rojeva pa se tudi Črnogorska pravoslavna Cerkev, ki je zaenkrat v manjšini. Bečići spadajo sicer v občino Budva, saj so le dva kilometra oddaljeni od tega kraja s starim mestnim jedrom. Do slikovitega polotoka oziroma otoka Sveti Štefan, na katerem je eno najstarejših hotelskih naselij na Jadranu, pa je pet kilometrov.

Bečići s hribi v ozadju
Bečići s hribi v ozadju © Tone Gorjup

Naši počitnikarji, ki so tokrat nastanjeni v hotelu Mediteran, nekateri pa v hotelu Tara, lahko sprehode izkoristijo za raziskovanje najlepšega dela črnogorske obale, ki jo imenujemo tudi Budvanska riviera. Za njimi je prva noč. V nov počitniški dan pa so vstopili z zajtrkom in sveto mašo v prostorni dvorani v obliki amfiteatra v spodnjih prostorih Mediterana.

Med pridigo jih je nagovoril glavni urednik radia msgr. Franci Trstenjak, ki je spomnil na fatimsko sporočilo. To je po njegovih besedah enako aktualno in pomembno kot pred sto leti, ker je klic k poglobljeni veri, upanju in ljubezni. Počitnikarje je povabil, da sami ne bomo razvozljali osebnih in družinskih in še manj družbenih problemov, če ne bomo zaupali v moč molitve. „Uspeh bo prej in boljši, če bomo spolnjevali Marijino naročilo: Molite vsak dan rožni venec! Moliti moramo ne samo zase, ampak tudi za druge in seveda verjeti, da je molitev moč, ki more poseči v zgodovino,“ je dejal msgr. Trstenjak.

Večina je sicer dan izkoristila za preizkus morske vode, čeprav imata hotela tudi bazene. Zvečer pa je naše počitnikarje čakalo prvo presenečenje. Zakonca Jure in Urša Sešek sta na šaljiv način prikazala družinsko življenje. Prijetne in manj prijetne trenutke med zakoncem in otroki. Smeh, pesem in besede niso izzveneli v prazno, saj so bile podane mnoge življenjske „lekcije“, ki pa lahko uspejo le, če resnično verjamemo v Boga, da je On tisti, ki družini pomaga vedno, ko je lepo in še posebej, ko je hudo. „Zakon je najlepši ples, lojtra je do nebes, če v njem nisva le dva, če prostor je tud' za Boga,“ so besede s katerimi sta Jure in Urša skupaj s počitnikarji sklenila večer.

Veseli večer Zakonca
Veseli večer Zakonca © ARO

Mnogi bodo v teh dneh ležali tudi na brisačah Radia Ognjišče
Mnogi bodo v teh dneh ležali tudi na brisačah Radia Ognjišče © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijske počitnice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novomašnik Anže Cunk ob novomašni torti (photo: Tadeja Šuštar) Novomašnik Anže Cunk ob novomašni torti (photo: Tadeja Šuštar)

Novomašna torta, ki jemlje dih

Za nami je že kar nekaj novih maš, ki so velik praznik za vsako župnijo. Letos sicer potekajo v malo drugačnem vzdušju in okrnjeno, a veselje nad njimi ni prav nič manjše.

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...