Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Nova podoba Svobodne Slovenije (foto: svobodnaslovenija.com.ar)
Nova podoba Svobodne Slovenije

Zaživela nova Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu | 25.06.2017, 08:27 Matjaž Merljak

Časopis naših rojakov iz Argentine, Svobodna Slovenija, je po polletnem premoru znova med bralci. Tokrat v spletni obliki, na voljo bo tudi tiskana oblika. Razveseljiva je, da je ta novica prišla prav ob dnevu državnosti, ki ga z velikim zanosom praznujejo tudi naši rojaki v Argentini.

Vnovično izhajanje Svobodne Slovenije je v majskem intervjuju za naš radio napovedal že Jure Komar, ki bo tudi naslednji dve leti vodil krovno organizacijo Slovencev v Argentini, Zedinjeno Slovenijo. Takrat je napovedal, da se bo to zgodilo kmalu, točnega datuma še ni mogel navesti. Naključje ali ne, da je do izida prišlo ob dnevu državnosti, te novice smo vsi, saj je življenje naših rojakov v Argentini zelo bogato, pestro in barvito, z veliko prizadevanja za ohranjanje slovenstva, z veliko ljubezni do domovine. Ponik novic iz Argentine je bil za vse slovenski živelj po svetu velik. Zdaj je praznina zapolnjena, slovenska medijska slika je dobila manjkajoč kamenček v mozaiku.

Tako so novo Svobodno Slovenijo pospremili uredniki:

Spoštovani bralec!

Pred teboj je Svobodna Slovenija. Ista, a hkrati tudi drugačna.

Čas nezadržno teče naprej, generacije si v njegovem toku podajajo dela, načrte, naloge. Časopis, ki že skoraj sedem desetletij diha v Argentini, smo danes prvič uredili Slovenci, rojeni pod Južnim križem. Želimo, da bo Svobodna Slovenija tudi v bodoče ostala glasilo naše skupnosti ter odraz slovenskega življenja v Argentini. Da bo za prihajajoče rodove ohranjala ideale slovenstva in svobode, ki so navdihnili njen nastanek.

Kot do sedaj, je tudi nova Svobodna pripravljena s trudom in ljubeznijo. Trenutno z “amaterskimi” močmi - vsi, ki jo pišemo in urejamo, smo tudi prostovoljni aktivni člani skupnosti. Namen našega prizadevanja je, da bo naša volja za ohranjanje slovenske zavesti dosegla tudi tiste, ki nam geografsko niso blizu, in da bodo nekoč ti zapisi pričali o življenju ponosnih Slovencev, ki so tam daleč na jugu ustvarili “slovenski grič sredi argentinske pampe”, kot je zapisal pisatelj dr. Tine Debeljak.

V soglasju s časom ima časopis zdaj svoje mesto na spletu, da bo lažje in hitreje dosegljiv. Močno želimo, da k časopisu pristopijo tudi mlajši, tisti, ki bodo za nami prevzeli skrb zanj in za našo skupnost. Dosedanjim zvestim naročnikom bomo pa nudili tudi tiskano izdajo.

Z veseljem smo sprejeli to odgovornost. Od tebe, dragi bralec, pričakujemo oporo in pozitivne spodbude. In malo dobre volje ob začetku. Veseli bomo tudi sodelovanja v obliki pisnih prispevkov ali denarne podpore. Naš tednik bo izhajal tako dolgo, dokler bo med nami živo zanimanje zanj.

Vabimo te, dragi bralec, da nas spremljaš na tej poti!

Uredniškemu odboru čestitamo in izražamo vso podporo pri pomembnem in plemenitem delu za vse slovenstvo!

Svobodna Slovenija od zdaj na spletu
Svobodna Slovenija od zdaj na spletu © svobodnaslovenija.com.ar

Slovenci po svetu
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...