Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

V Avstriji letos le 18 novih duhovnikov

Slovenija | 30.06.2017, 17:54

Poročali smo že, da smo v Cerkvi v Sloveniji dobili tri novomašnike. V ljubljanski stolnici sta zakrament svetega reda prejela Tine Povirk iz Ihana in kapucin brat Luka Modic iz župnije Bloke. V baziliki na Sveti Gori je bil v duhovnika posvečen Gabriel Kavčič iz župnije Ledine. Četrti novomašnik salezijanec Matild Domić iz Iga bo v duhovnika posvečen 29. julija. Poleg tega je v septembru napovedano mašniško posvečenje grkokatoliškega novomašnika Uroša Pavkoviča, ki prihaja iz župnije Leskovec pri Krškem. Tako bomo imeli letos pet novomašnikov, kar je najmanj v zadnjih 70 letih. V sosednji Avstriji, kjer imajo v povprečju trideset novomašnikov, bo letos le 18 novih duhovnikov. Zakrament mašniškega posvečenja so večinoma prejeli na praznik apostolov Petra in Pavla. V nam najbližji celovški škofiji bo dan duhovniških posvečenj v nedeljo.

Celovška oziroma krška škofija ima tokrat štiri nove duhovnike, posvečenja pa niso imeli včeraj. Prvega novomašnika je škof Alois Schwarz posvetil na praznik Svetega Rešnjega telesa v samostanski cerkvi v Št. Pavlu v Labotski dolini. To je benediktinski pater Marian Kollman, doma iz Borovelj, kjer je imel novo mašo že 18. junija. Ostali trije novomašniki bodo v duhovnike posvečeni to nedeljo v celovški stolnici.

Koroški cerkveni list Nedelja ob tem ugotavlja, kako se spreminja struktura duhovnikov. Letošnji novomašniki so stari od od 29 do 57 let. Deset je redovnikov, osem škofijskih duhovnikov. Trije so bili pred tem v drugih poklicih: eden je bil profesor fizike, drugi mehanik in tretji vrtnar. Zanimiva je tudi mednarodna sestava novomašnikov: le 11 jih je rojenih v Avstriji, ostali prihajajo iz Nemčije, Poljske, Indije in Vietnama. V Avstriji so imeli v zadnjih letih približno trideset novomašnikov, letos pa občutno manj. Vsega skupaj je v Avstriji trenutno približno 4.000 katoliških duhovnikov.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...