Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ob svetovnem dnevu okolja se še bolj povežimo z naravo

Slovenija | 05.06.2017, 10:40

5. junij je svetovni dan okolja. Zaznamujemo ga v več kot sto državah, tudi v Sloveniji. Tokrat vabi k povezovanju z naravo, saj je tudi od tega odvisno naše preživetje.

Svetovni dan okolja zaznamujemo že od leta 1972. Pobudo so dali Združeni narodi, ki tokrat vsakemu posamezniku sporočajo, naj uživa v naravi, naj jo občuduje, a naj hkrati poskrbi, da jo bo zapustil svojim potomcev v vsej njeni lepoti in neokrnjenosti. Prav tako vse pozivajo, naj razmišljamo, da smo tudi sami del narave ter da je naša blaginja precej odvisna od nje in njene ohranjenosti. "Brez zdravega okolja ne moremo odpraviti revščine in zgraditi blaginje. Vsi imamo pomembno vlogo pri varovanju našega edinega doma," opozarja generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

V Sloveniji okoljska vprašanja v zadnjem času precej akutalna

V Sloveniji, ki je tretja najbolj gozdnata država v Evropi in je tudi relativno bogata z vodnimi viti ter zaradi svoje razgibanosti nudi najrazličnejše možnosti preživljanja časa v naravi, so v zadnjem času okoljska vprašanja tema številka ena v javnosti. A ne zaradi svetovnega dneva okolja. K različnim razpravam je spodbudil šele požar v vrhniškem podjetju za zbiranje in predelavo odpadkov Kemis. "Izredno zaskrbljujoče je to, da ljudje vidijo, da imamo problem, politiki pa se še naprej obnašajo, kot da so slepi," je v kratkem telefonskem pogovoru za naš radio ugotavljal predsednik društva Eko krog Uroš Macerl. Prepričan je, da dejavna civilna družba tista, ki lahko nekaj naredi. "Na državljanih je, da postanemo bolj aktivni. To pomeni predvsem, da zahtevamo odgovornost politikov."

Okoljsko obarvana bo tudi oddaja Pogovor o to sredo, 7. 6., ob 17. uri in 5 minut. Vabljeni k poslušanju!

Slovenija, Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...