Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Hrvaška zastava (foto: ARO)
Hrvaška zastava

Hrvaška: Marić ostaja finančni minister, Petrov odstopil z mesta predsednika sabora

Svet | 04.05.2017, 16:25

Hrvaška se je znašla v politični krizi. Sabor je po včerajšnji celodnevni razpravi glasoval o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću. Opozicija, ki mu je očitala domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem, ni zbrala dovolj podpore za njegov odpoklic. Zaradi takšnega izida je odstopil predsednik sabora Božo Petrov. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je že pred tem napovedala posvetovanja s predstavniki strank.

Premier Andrej Plenković je poudaril, da je opozicija v saboru doživela poraz. Prepričan je, da je šlo za poskus destabilizacije njegove vlade. "Obstaja poskus politikov iz Mosta, da bi v javnosti in medijih razširili pošastne in nesprejemljive konstrukte o tem, da vlada in jaz ščitimo kriminal v Agrokorju. To ni samo netočno in neresnično, to je najnižji spin, ki smo mu priča po dolgem času. Takšne konstrukte odločno zavračam." Plenković je prepričan, da gre za politične poteze Mosta pred lokalnimi volitvami, ki bodo 21. maja.

Da je politično krizo povzročil prav on s ščitenjem Marića, je medtem menil Petrov. "Glasovanje o zaupnici ministru Mariću je verjetno eden najbolj žalostnih dni v hrvaškem saboru. Zamajana so bila vsa demokratična in moralna načela. Ob tem so se odprla vprašanja političnih pritiskov in trgovine ter uporabe ustanov za uresničenje političnih interesov. Zaradi zaščite dostojanstva hrvaškega sabora želim pokazati maksimalno odgovornost in odstopam s funkcije njegovega predsednika."

Grabar-Kitarovićeva naj bi jutri govorila s predstavniki strank. Želi se seznaniti z razmerjem moči v saboru, potem ko Most, ki ga vodi Petrov, ni več del koalicijske večine.

Svet, Evropska Unija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...