Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Hrvaška zastava (foto: ARO)
Hrvaška zastava

Hrvaška: Marić ostaja finančni minister, Petrov odstopil z mesta predsednika sabora

Svet | 04.05.2017, 16:25

Hrvaška se je znašla v politični krizi. Sabor je po včerajšnji celodnevni razpravi glasoval o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću. Opozicija, ki mu je očitala domnevno navzkrižje interesov zaradi povezav z Agrokorjem, ni zbrala dovolj podpore za njegov odpoklic. Zaradi takšnega izida je odstopil predsednik sabora Božo Petrov. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je že pred tem napovedala posvetovanja s predstavniki strank.

Premier Andrej Plenković je poudaril, da je opozicija v saboru doživela poraz. Prepričan je, da je šlo za poskus destabilizacije njegove vlade. "Obstaja poskus politikov iz Mosta, da bi v javnosti in medijih razširili pošastne in nesprejemljive konstrukte o tem, da vlada in jaz ščitimo kriminal v Agrokorju. To ni samo netočno in neresnično, to je najnižji spin, ki smo mu priča po dolgem času. Takšne konstrukte odločno zavračam." Plenković je prepričan, da gre za politične poteze Mosta pred lokalnimi volitvami, ki bodo 21. maja.

Da je politično krizo povzročil prav on s ščitenjem Marića, je medtem menil Petrov. "Glasovanje o zaupnici ministru Mariću je verjetno eden najbolj žalostnih dni v hrvaškem saboru. Zamajana so bila vsa demokratična in moralna načela. Ob tem so se odprla vprašanja političnih pritiskov in trgovine ter uporabe ustanov za uresničenje političnih interesov. Zaradi zaščite dostojanstva hrvaškega sabora želim pokazati maksimalno odgovornost in odstopam s funkcije njegovega predsednika."

Grabar-Kitarovićeva naj bi jutri govorila s predstavniki strank. Želi se seznaniti z razmerjem moči v saboru, potem ko Most, ki ga vodi Petrov, ni več del koalicijske večine.

Svet, Evropska Unija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...