Marko ZupanMarko Zupan
Tomaž Mavrič (foto: osebni arhiv)
Tomaž Mavrič

Ko dobiš vabilo najimenitnejše osebe

Radijski misijon | 07.04.2017, 11:08

Današnji dan radijskega misijona je posvečen zakramentu sprave, sveti spovedi. Tomaž Mavrič, generalni superior Misijonske družbe lazaristov, jo je poimenoval kot Jezusovo vabilo vsakemu izmed nas na osebno srečanje. Bomo na to srečanje odgovorili?

Neverjetno se nam zdi, da Jezus med sedmimi milijardami ljudi, kolikor nas je na zemlji, pošilja osebno vabilo prav meni z natančnim naslovom, da bi se srečala. Kako se je Jezus pri tolikih problemih v svetu spomnil name in bo našel čas zame?

Lahko smo prepričani in verjamemo, da je to vabilo na osebno srečanje prišlo od samega Jezusa, lahko pa dvomimo v resničnost vabila. Če vabilo odklonimo, zamudimo priložnost, ki bi lahko korenito spremenila naše življenje. Zapremo si vrata in onemogočimo Jezusu, da nas preseneti, pa tudi, da mi presenetimo njega. Jezus pa samo prosi, da mu damo priložnost, da so srečanja pride, ostalo prepustimo njemu.

Če sem prepričan in verjamem, da povabilo prihaja od samega Jezusa, bom povabilo z navdušenjem sprejel in poiskal še danes ali v najkrajšem času duhovnika, da v zakramentu sprave do srečanja z Jezusom tudi resnično pride.

Tomaž Mavrič je v nadaljevanju opisal pot sv. Vincencija Pavelskega za Jezusom, ki je bila proces, saj se ni rodil kot svetnik, do njegovega spreobrnjenja je prišlo mnogo kasneje. Potem se je poistovetil z ubogimi, se postavil na njihovo raven. Tistim, ki so hoteli hoditi za Jezusom, je priporočal pet kreposti, ki naj bi oblikovale njihovo duhovno življenje: preprostost, ponižnost, krotkost, zatajevanje in gorečnost za zveličanje duš. Mavrič se je še posebej ustavil pri kreposti zatajevanja in razložil, kako je mogoče k njej pristopiti.

Radijski misijon
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...