Marko ZupanMarko Zupan
Vlado Bizant (foto: osebni arhiv)
Vlado Bizant

Živimo zavzeto, sočutno in požrtvovalno!

Radijski misijon | 06.04.2017, 17:42

Lazarist Vlado Bizant je v uvodu misijonskega nagovora petega dne letošnjega radijskega misijona najprej komentiral različna stališča, ki jih v odnosu do življenja velikokrat slišimo v vsakdanjih pogovorih in so tudi del naših korenin. Od pregovora "Dobrota je sirota!" do misli Pridigarja, ki ugotovi, da "Ni sreče v človeku!" in znanih verzov našega največjega pesnika Prešerna, ki za zagrenjenost nad življenjskimi poskusi predlaga "...vince, ki utopi vse skrbi!". Nato pa se je ustavil ob drugačnem zgledu Vincencija Pavelskega, ki se je zavestno vsak dan znova odločal za proaktivni odnos do daru življenja, pa četudi prinaša tudi preizkušnje in trpljenje. Pri tem pa je prisegal na "zdravo kmečko pamet" in redno molitveno in zakramentalno življenje.

Pomembnost redne molitve

Misijonar Vlado Bizant se je nato ustavil ob različnih vidikih molitve in povedal tudi nekaj napotkov za molitev:

  • Ko se zbudiš, naredi sveti križ. In preden spet zaspiš, naredi sveti križ!
  • Izklopi radio, preden ugasneš avto in zmoli za srecno, pot, preden ga spet vklopiš.
  • Moli vsak dan poimensko za vsakogar, s katerim živiš pod isto streho ali delaš v
  • istem prostoru. Če namreč za koga moliš, ga ne moreš hkrati opravljati ali celo sovražiti.
  • Sveti Vincencij Pavelski svetuje: Maščuj se, toda po krščansko. Prav za tistega človeka, ki ti je naredil krivico, moli, veliko moli in boš zmogel odpustiti. Molitev je prvi korak k odpuščanju.
  • Pred spanjem zmoli molitev "O Jezus, blagoslovi me!" in še kakšen očenaš za pokojne sorodnike.

Nujnost zakramentalnega življenja

"Če rečemo besedo zakrament, se kristjani zavedamo, da so to Božje skrivnosti in pripomočki, ki izvirajo od Jezusa Kristusa. Njega je nebeški Oče poslal, da popravi usodno Adamovo in Evino dejanje in prerodi človeštvo. V zakramentih deluje Sveti Duh, posredujejo jih lahko duhovniki. Zakramenti nas spominjajo na Božjo pomoč v preteklosti, v njih se srečamo z Jezusom in nam kažejo in odpirajo pot v večno življenje. Na tej poti nas očiščujejo, zdravijo ter okrepijo. Prejem zakramenta pomeni zavezo ali obnovitev zaveze z Bogom in ponovno obljubo prejema Božje dediščine, hkrati pa nam razširja srce in daje nalogo, ker nam govori: Bog je Oče vseh ljudi, vsi ljudje so tvoji bratje in sestre," je opozoril Vlado Bizant in se nato posebej ustavil ob zakramentu Evharistije.

Svoj nagovor pa je zaključil z mislijo: "Kristjani duhovno zdravje in polnost življenja razumemo v luči Jezusovih besed: Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. To za nas pomeni posnemati Jezusa ter živeti tako, kot je učil in živel on. Jezus pa nam pravi: Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da da življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. Dati življenje za bližnjega ne pomeni le skrajnega poguma v časih mučeništva, ampak vsak dan to, da živimo zavzeto, sočutno in požrtvovalno, skratka goreče. In na to nas opozarja že simbolika krstne sveče."

Vabljeni k poslušanju vseh misijonskih vsebin!

Radijski misijon
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...