Alen SalihovićAlen Salihović
Virgilij Ušaj z vnukom Kristjanom (foto: Robert Božič)
Virgilij Ušaj z vnukom Kristjanom

Nisem mislil, da bom toliko delal na zemlji!

Kmetijstvo | 25.03.2017, 19:53

Z naravo se vsi prebujamo in se veselimo, da je zima mimo, je z značilnim nasmeškom na vprašanje, kako doživlja pomlad odgovoril kmet Virgilij Ušaj, ki je kljub skoraj osmim križem še vedno aktivno vpet v delo in dogajanje na družinski kmetiji Ušaj v Orehovljah, daleč naokrog poznani po pridelavi izvrstnih špargljev.

Letos so vse njive že preorali, posadili tudi krompir, v tednu, ki je za nami pa so osuli tudi nasade špargljev, kjer bodo prvi pridelek začeli pobirati že čez 10 dni. Pridelujejo tako zelene kot bele šparglje, vsi so ročno pobrani, očiščeni in zvezani v šopke ter še isti dan tudi najdejo pot do kupcev. Sicer pa na njivah zelenjavo pridelujejo v kolobarju, posebno pozornost pa ob beluših, ki jim po domače pravijo tudi "šparga", namenjajo pridelavi zgodnjega krompirja, radiča, repe in tudi drugih vrst poljščin in zelenjave.

Na družinski kmetiji Ušaj skupaj ustvarjajo vnuk Kristjan, ki bo v prihodnosti prevzel kmetijo, sin Mitja, ki je zdaj "ta glavni" in oče Virgil, ki je kmetijo od svojih staršev prevzel pravzaprav šele ob upokojitvi. Slednji o usklajevanju med generacijami pravi: "Ja taku je nje. Mladi imajo nuove suoje ideje, mi ta stari jmamo pa izkušnje. Če enu z drugim grje skupej, puole se da!" Cilj pa mora biti, da se kmetija razvija, da se pelje naprej v korist cele družine.

Mitja, Kristjan in Virgil Ušaj
Mitja, Kristjan in Virgil Ušaj © Robert Božič

Pridelava zelenjave ima v spodnji Vipavski dolini veliko možnosti, težave pa so v odkupu. Virgilij Ušaj pravi: "Povezovanje pri nas in tudi v Sloveniji nikakor ne steče. Jaz ne vem zakaj, ali zaradi interesa ali zaradi ljubosumja..."

Prisluhnite celotni oddaji!

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...