Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek

Na tiho nedeljo začenjamo 12. radijski misijon

01.04.2017, 15:45

Tiho nedeljo in tihi teden, ki ji sledi, bo na naših valovih zaznamoval 12. radijski misijon, kot posebna oblika duhovne poglobitve pred praznikom Gospodovega vstajenja, na katerega se pripravljamo v štiridesetdnevnem postnem času. Kaj lahko pričakujemo od njega?

Tokratni radijski misijon bodo vodili lazaristi, ki jih je ustanovil sv. Vincencij Pavelski. On je pred 400 leti začutil, da ljudje včasih potrebujejo močnejšo duhovno spodbudo, zato je razvil obliko misijona, ki ni sestavljena le iz oznanjevanja, ampak spodbuja tudi k molitvi, premišljevanju in prejemanju zakramentov, predvsem pa k spreobrnitvi. Vizitator oziroma predstojnik lazaristov v Sloveniji, Pavle Novak, je o pastoralni pobudi njihovega ustanovitelja, dejal, da "je Vincencij takrat odkril neko veliko nepoučenost pri ljudeh in potrebo po neki dodatni razlagi, da bi ljudje razumeli skrivnost naše vere: kako se poglobiti v to skrivnost, kako se morda naučiti moliti, pripraviti se na zakramente … vse te stvari, ki so dejansko sestavni del vsakega misijona."

Blaženi škof Slomšek je imel pred dobrim stoletjem in pol pred očmi ljudske misijone, zato je povabil v svojo škofijo, k sv. Jožefu v Celje, lazariste. Kot je povedal Pavle Novak je bila njihova glavna naloga "...skušati pomagati pri vzgoji ali pa pri ozaveščanju ljudi, vernikov, da bi še nekaj več naredili, kot pa tisto, kar so običajno delali."

S tem namenom že dvanajsto leto zapored pripravljamo radijski misijon. Tako bo od  tihe nedelje do prihodnje sobote na programu več spodbudnih nagovorov, priložnosti za molitev in premišljevanje, pa tudi priprava na prejem zakramentov, s posebnim poudarkom na spovednem dnevu, ki bo 7. aprila v številnih romarskih, stolnih in župnijskih cerkvah po Sloveniji.

Nadškof Anton Stres odpira letošnji misijon
Nadškof Anton Stres odpira letošnji misijon © TU SŠK

Misijonske vsebine 1. dne - nedelje, 2. 4. 2017: "Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim..."

  • 17.00: Prvi misijonski nagovor:  nadškof dr. Anton Stres
  • 20.00: Prenos molitve iz kapele Hčera krščanske ljubezni v Šentjakobu
  • 21.00: Ponovitev prviega misijonskega nagovora  nadškofs dr. Antona Stresa

O letošnjem misijonu

Osrednji misijonski nagovori bodo vsak dan, do petka,  ob 17.00.

V času misijona bo vsak večer ob 20.00 prenos molitve rožnega venca. Letos bomo molitev prenašali iz kapel sester Hčera krščanske ljubezni - usmiljenk in Marijinih sester.

V času misijona bo vsak večer - od ponedeljka do petka - prenos svete maše iz frančiškanske cerkve na Tromostovju v Ljubljani.

V dopoldanskem času bo misijonski govor ob 10.15. In po njem bo priložnost za pogovor z misijonarjem - kot radi rečemo - na štiri oči, a v tem primeru bo to s pomočjo telefona. Misijonar bo na voljo do 12.ure, pa tudi med 18. in 20.uro. Telefonska številka: 01 292 75 19.

Če ne bo prilike za poslušanje dopoldanskega in popoldanskega govora, boste lahko poslušali zvečer ob 21.00, ko bo ponovitev obeh govorov. Sicer pa bodo posnetki na voljo - za poslušanje kadar koli - na naši spletni strani.

V času misijona je pomemben tudi spovedni dan,  petek - letos 7. aprila, ko bo v več cerkvah po Sloveniji priložnost za prejem zakramenta svete spovedi. Kje bo to, vas bomo v času misijona večkrat informirali in upam, da tudi spodbudili k prejemu Božjega usmiljenja. Seznam krajev bo objavljen tudi na spletni strani.

Slovesni sklep misijona bo v soboto, 8. aprila ob 16.00, ko se bo darovala sveta maša v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Smo v pričakovanju navzočnosti relikvije svetega Vincencija Pavelskega.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...