Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Romanje v Habsterdick, 2010 (foto: Jože Kamin)
Romanje v Habsterdick, 2010

Ne želijo ugasniti nobene skupnosti

Slovenci po svetu | 25.03.2017, 12:05 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope so se v tednupo 2. postni nedelji zbrali na redni pastoralni konferenci pri svetem Jožefu v Celju. Pregledali so pastoralno življenje po slovenskih misijah. Pogovarjali smo se s slovenskim župnikom v Freyming-Merlebachu in delegatom za Francijo Jožetom Kaminom.

Slovenski izseljenski duhovniki iz Evrope se vsako leto v pomladanskem času srečajo na pastoralni konferenci v Sloveniji, jeseni pa v eni do evropskih držav. Tu pregledajo dogajanje po državah.

Tokrat je bilo udeležencev petnajst, z njimi je bil narodni ravnatelj škof Peter Štumpf, ki jih je tudi nagovoril pri sveti maši. Posredoval jim je povzetek življenja Cerkve v Sloveniji od zadnjega srečanja. Izseljenski duhovniki so vedno veseli, da izvedo novice iz življenja domače Cerkve.

Novosti v pastorali po Evropi

Sprememba bo v Parizu. Tamkajšnja škofija se hoče dokončno odpovedati civilnemu in finančnemu varovanju skupnosti. Po dogovoru s Slovensko škofovsko konferenco bo odgovorno prevzela delegatura za Francijo. "Ne želimo ugasniti nobene skupnosti na francoskih tleh, dokler se bo dalo, bodo odprte vse misije," je v pogovoru za naš radio dejal Jože Kamin: "A ljudje v Parizu so bolj raztreseni, kot v Freyming-Merlebachu, porabijo dve uri, da pridejo do maše. Poskusili bomo delovati naprej, v redih srečevanjih z mons. Pucljem, ki je odgovoren za evropske misije ter z dr. Zvonetom Štrubljem, ki sicer deluje v Bruslju, a je župnik za Parizu." Kot je še dejal Jože Kamin, se ta vprašanja postavljajo tudi za druga področja, je pa to prvi primer, da kaka škofija noče spremljati krajevne slovenske misije.

Radost ljubezni

Z dr. Stanislavom Slatinekom so govorili o papeževi posinodalni spodbudi Radost ljubezni in iskali tisto, kar bi bilo "v misijah najbolj človeškega in človeka vrednega," je dejal Kamin. Izziv je, kako iti človeku naproti. To je za vso Cerkev nova spodbuda, kako iti k človeku in mu pomagati, se odpirati v ljubezni, da so duhovniki opora ne pa ovira pri tem.

Postni čas je v Freyming-Merlabachu aktiven, saj ljudje pripravljajo kamne za nadaljevanje mozaika v slovenski kapeli.

Tamburjasi iz Vipave in skupina Radost iz Godovica pri popoldanskem srecanju v Merlebachu
Mozaik v kapeli svetega Jožefa v Merlebachu © Jože Kamin

Slovenci po svetu
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...