Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež v Carpiju (foto: RV/AFP)
Papež v Carpiju

Papež Frančišek v Carpiju: Ne preprečujmo vstopa Gospodu

Svet | 02.04.2017, 13:15

Papež Frančišek je danes na pastoralnem obisku v italijanski pokrajini Emilija - Romanja, ki jo je pred petimi leti prizadel močan potres. Dopoldne je na trgu pred stolnico v mestu Carpi daroval sveto mašo, pri kateri se je zbrala 70.000-glava množica, prišlo je tudi 4.500 bolnih, celo 103-letna gospa. Krajevni ordinarij Francesco Cavina je ob koncu evharistične daritve svetemu očetu povedal, da so njegovi verniki delavni, iznajdljivi, gostoljubni in solidarni ljudje, ki so ob potresu na nek način celo zrasli v dobrem. Papež Frančišek mu je v spomin na današnji obisk izročil dragocen kelih ter ob blagoslovu vseh prisotnih blagoslovil še temeljne kamne za gradnjo štirih novih pastoralnih ustanov v škofiji.

Papež Frančišek je v pridigi razmišljal ob evangeljskem odlomku 5. postne nedelje, ki govori o znanem prizoru Jezusove obuditve prijatelja Lazarja. Opisani dogodek je neposredno povezal z življenjem vsakogar izmed nas. "Jezusove besede Lazarju so namenjene vsakemu od nas: Pridi ven! Pridi ven iz otrple žalosti brez upanja. Razveži vezi strahu, ki ovirajo korak. Vezem šibkosti in skrbi, ki te utesnjujejo, ponavljaj, da Bog razvezuje vozle."

Ko hodimo za Jezusom, se naučimo v življenju vozle razvezovati in ne zapletati. Sveti oče ve, da bodo problemi vedno obstajali. In ko razrešimo enega, se takoj pojavi drugi. Po njegovem lahko v vsem najdemo novo trdnost. In ta trdnost je prav Jezus, on osebno, ki je Vstajenje in Življenje. Ko On vstopi v našo temo, se v srce naseli veselje, znova se poraja upanje, bolečina se preoblikuje v mir, strah v zaupanje, preizkušnja v dar ljubezni. "Četudi bremen ne bo primanjkovalo, bo vedno njegova roka, ki znova dviguje, njegova Beseda, ki opogumlja in nam pravi, reče vsem nam in vsakomur izmed nas: Pridi ven! Pridi k meni! Vse nas poziva: Ne bojte se," je še poudaril sveti oče. Dodal je: "Tudi nam, danes kakor takrat, Jezus reče: Odstranite kamen! Če je preteklost še tako težka, greh velik, sram močan, Gospodu nikoli ne preprečujmo vstopa. Odstranimo pred Njim tisti kamen, ki mu onemogoča vstopiti."

Papež Frančišek je toplo povabil in zatrdil, da je ravno zdaj ugoden čas, ko naj odstranimo svoj greh, svojo navezanost na posvetne ničevosti, tisti svoj ponos, ki nam utesnjuje dušo, toliko sovraštva med nami, v družinah … »Zdaj je ugoden čas, da odstranimo vse to,« je ob koncu homilije v mestu Carpi dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.